Buffé 1
Världens växter För den som vill vidga sina gröna
vyer är ett tips att bege sig till en koloniträdgård och prata med dem som odlar där. Det gjorde vi, och mötte tre kvinnor med odling som passion. Tillsammans bjuder de på en härlig mix av Sverige, Korea, Turkiet och Thailand. Text Anna Förster Foto (porträtt & miljö) Peter Knutson Foto (mat) Lennart Weibull a »Naturen är min bästa vän« Hos Jung-Ja Kim frodas grönskan på den lilla lotten med en sjöglimt av Mälaren. – Naturen är min bästa vän. Jag Jung-Ja Kim, har odlat på kolonilott i 16 år. Ålder: 75 år. Familj: Två döttrar. Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm. Född: Seoul i Sydkorea. Gör: Före detta sjuksköterska, numera pensionär. Favoritväxt: Koreanska ört- och salladssorter, t ex perilla och sukat. Odlartips: Våga skörda ogräs – det kan vara riktigt gott! 8 B UFFÉ 9 • 2016 pratar med växterna och blommorna hela tiden. Och så är det fantastiskt att jag kan odla mina koreanska favoriter som jag inte kan köpa här i Sverige. Att det blev just en kolonilott för 16 år sedan var en ren slump. – Jag hade precis skiljt mig och tyckte det mesta var tråkigt och höll mig helst bara hemma, berättar Jung-Ja. En kollega på sjukhuset där hon arbetade som sjuksköterska förstod att hon behövde komma ut och kände en nybliven änkling utan odlartalang på en kolonilott. – Vi tog kontakt och jag blev så kallad medodlare men fi ck fria händer, så under de tolv år jag var på hans lott skötte jag det mesta. När änkemannen gick bort räckte köplatsen i koloniföreningen till en egen lott. – Det här passar mig perfekt. Att sitta ensam ute i skogen i en sommarstuga hade inte varit något för mig. Här har jag folk runt omkring mig hela tiden, och vi delar tips och råd om odling. Det är faktiskt så jag har lärt mig allt jag kan. I Jung-Jas rabatter samsas rädisor, persilja och rucola med koreanska salladssorter som inte fi nns att köpa i Sverige, exempelvis perilla och sukat – alla med små fröpåsar med koreansk text som skvallrar om hennes ursprung. Perillans små gröna blad brukar hon ångkoka och smaksätta med japansk soja och sesamolja. Gott till en skål med ris. Större perillablad fylls med ris, kött och örter och toppas med chilipepparsås. – Men jag tittar också gärna utanför staketet och plockar maskrosblad, kirskål, groblad och nässlor. Det kan man laga en massa gott av! En gång per år på sensommaren dukar Jung-Ja tillsammans med en kinesisk man och en kvinna från Japan upp en buff é med olika rätter baserade på vad skörden har gett, som koloniföreningens övriga medlemmar får smaka för en ringa peng. – Det är alltid lika populärt, gott och socialt, säger Jung-Ja. & Ti ps KOLONIN RECEPT FRÅN e M r e d o s K m v ak a