Buffé 1
UTBLICK MÅNADENS MATDESTINATION Från chutney till
kompott Buskar och träd tunga av solmogna frukter och bär får det att klia i fingrarna av lust att omvandla dem till sylt, marmelad, chutney eller kompott. Den amerikanske legendaren, kocken och kokboksförfattaren Joyce Goldstein inspirerar till att konservera varenda litet bär i sin handbok Jam session, fylld med magiska bilder och recept som får det att vattnas i munnen. A TASTE OF THE PAST Sommarens bästa podcast för dig som är intresserad av historia och mat, och de båda i kombination! Linda Pelaccio är mathistorikern som tar med sina poddlyssnare på en kulinarisk tidsresa. I intervjuer diskuterar hon allt från ramen till chips, med historiker, forskare och författare. Bara att koppla i lurarna och trycka på play. Svalka i Los Angeles Har du planerat en resa till drömmarnas stad? Då får du inte missa MILK – ett svalkande paradis för glassälskaren. Här serveras allt från glass-sandwichar till makalösa milkshakes, lika ljuvliga att äta som vackra att titta på. L issabon Den portugisiska huvudstaden visar olika sidor av sin stora personlighet beroende på årstid, men restaurangutbudet är alltid lika spännande. FRUKOST Pastéis de Belém – Rua de Belém 84–92 Om du någonsin tänker äta smördegsbakelser med äggkräm till frukost är Lissabon rätt ställe. Här kan några av de allra bästa exemplaren av Portugals nationalbakverk pastéis de Nata avnjutas. LUNCH 1300 Taberna – Rua Rodrigues de Faria 103 I det omgjorda industrikomplexet LX Factory ligger restaurang 1300 Taberna. Här presenteras en meny av lokala råvaror och portugisisk mattradition med vissa spanska influenser. Smakupplevelse i en livlig, genuin miljö. MIDDAG Cantina Peruana – Rua de São Paulo 32 På denna restaurang, som slog upp portarna år 2017, möter portugisiska råvaror det mångsidiga peruanska köket. Missa inte den tillhörande pisco-baren – en viktig del av upplevelsen med drinkar som matchar rätterna. Midsommar utan stång I Sverige förknippar vi sommarsolståndet med det midsommarfirande som dateras ända till 1500-talet. Men även i andra länder uppmärksammas årets längsta dag. I Norge och Danmark firas Sankt Hans aften med brasor och i portugisiska Porto firas Festa de São João med musik, dans, fyrverkeri och rätter som grillade sardiner och soppan caldo verde på grönkål, potatis, lök och chorizo. I norra Italien är traditionen att göra likören nocino genom att plocka omogna valnötter och lägga dem i brännvin, socker och kryddor just natten mellan 23 och 24 juni. Och i Katalonien firas Nit de Sant Joan med brasor på stranden, gärna med ett glas cava och coca de Sant Joan – platt, sött bröd med frukt och pinjenötter. 11 BUFFÉ #06–07/2019