Buffé 1
MIDSOMMAR MELON- OCH GURKSALLAD MED MYNTA OCH SAL
TROSTADE FRÖN 8–10 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 dl blandade frön t ex solros-, pumpa- och sesamfrön 1 krm salt 1 liten vattenmelon ca 2 kg 1 gurka 65 g ruccola 1 msk färskpressad citronjuice 2 msk olivolja 1 kruka mynta GÖR SÅ HÄR 1. Rosta fröna i en torr stekpanna tillsammans med saltet. Låt svalna och hacka grovt. 2. Skär bort skalet på melonen. Dela och skär i bitar. Skala och kärna ur gurkan. Skär i mindre bitar. Blanda melon, gurka och ruccola på ett fat. Ringla över citronjuice och olivolja. Strö över fröna och myntablad. SPARRIS- OCH VÄSTERBOTTENPAJ 10–12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 175 g kallt smör 4 ½ dl vetemjöl 3–4 msk kallt vatten 5 ägg 3 dl mjölk (3 %) 2 dl vispgrädde 2 krm svartpeppar 350 g riven Västerbottensost 1 knippe grön sparris 250 g salt GÖR SÅ HÄR 1. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör och 2 krm salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form ca 30 x 25 cm. Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter. 2. Sätt ugnen på 200° C. Förgrädda pajskalet 10–15 minuter. 3. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ¾ tsk salt och svartpeppar. Lägg osten i pajskalet och häll på äggstanningen. 4. Bryt ev av den nedre delen av på sparrisen och dela den längsmed om den är tjock. Lägg på pajen. Ställ in i mitten av ugnen 30–35 minuter. 18 BUFFÉ #06–07/2019