Buffé 1
DESSERT VIT CHOKLADBROWNIE MED HALLON 10–12 BITAR
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 150 g smör 150 g hackad vit choklad 3 ägg 2 dl strösocker 1 tsk finrivet citronskal 1 tsk vaniljsocker 2 dl vetemjöl 120 g ca 2 dl färska hallon GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175° C. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och rör ner chokladen, rör tills den smält. 2. Vispa ihop ägg, socker, citronskal och vaniljsocker. Vänd ner chokladsmöret och mjölet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakpappersklädd form ca 25 x 25 cm och tryck ner hallonen. Grädda i mitten av ugnen 20–30 minuter. Kakan ska vara kladdig. 3. Låt svalna helt och skär i bitar. Förvara i kylen. Toppa gärna med färska bär och florsocker vid servering. VISSTE DU ATT... vit chokladbrownie även kallas för blondies? RÖDVINBÄRSSAFT CA 8 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg röda vinbär 4 dl vatten 6 dl strösocker per liter avrunnen saft 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft TIPS! Blanda rödvinbärssaft med mousserande vin, is och citronskivor för en svalkande sommardrink. GÖR SÅ HÄR 1. Skölj bären, du behöver inte ta bort stjälkarna. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg ner vinbären och låt koka under lock 10 minuter. 2. Häll bärkoket genom en silduk på en silställning eller en kökshandduk i en sil. Låt stå ca 30 minuter tills det slutar droppa. Pressa inte bärmassan, då blir saften grumlig. 3. Mät saften och beräkna sockermängden. Häll tillbaka saften i en ren kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och låt saften koka på svag värme ca 5 minuter. Skumma av. Mät saften och beräkna mängden natriumbensoat. Rör ner natriumbensoat i 1 dl av saften och blanda sedan med resten. 4. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt på korken. Förvara svalt. 34 BUFFÉ #06–07/2019