Buffé 1
TREND Plocka in sommaren Under de senaste åren ha
r intresset för självplock blivit allt större, och längs landsvägarna runt om i landet ses ofta skyltar om bär-, grönsaksoch blomsterodlingar. AADEL KERSH Kaffeexpert och grundare av Kersh Kafferosteri, It’s Cold Brew och restaurangen Bitza Hornstull. Än idag är det många som inte vet hur kaffe blir till – jag vill inspirera! Berätta om din passion för kaffe, när började den och hur? – Min passion startade redan som barn och i tonåren började jag jobba på café och lärde mig att göra espresso. Mitt intresse växte och jag ville lära mig ännu mer om kaffe, rostning och allt därtill. Än idag är det många som inte vet hur kaffe blir till – jag vill inspirera! Hur gör man det bästa cold brew-kaffet hemma? – Mal ditt favoritkaffe (60 g kaffe per 1 l vatten) och häll det i en ren burk. Fyll på med 7 ODLINGAR ATT BESÖKA Åsmons Självplock, Åsmon Cirka fem mil nordväst om Sollefteå hittar du KRAV-märkta jordgubbar av sorten polka. Hit tar du med dig dina egna korgar och plockar så mycket du vill! Bergshyttans odling, Avesta Ett litet nyetablerat familjeföretag som säljer KRAV-odlade hallon och honung direkt från gården. Brunnsvikens trädgård, Stockholm En kort promenad från Stockholm city finns denna ekologiska odling där besökare välkomnas att plocka allt från grönsaker till blombuketter. Hattsjöhult, Jönköping På denna KRAV-gård blomstrar trädgården under säsong, och i odlingen finns ett 40-tal olika grönsaker för självplock. Bärgården, Visby På gotländska och familjeägda Bärgården odlas söta jordgubbar, men även grönsaker som bönor, zucchini, lök och potatis. Glemmingebär, Ystad Vid Skånes sydkust ligger odlingen Glemmingebär. Här kan du plocka korgarna fulla av jordgubbar, hallon, vinbär och krusbär. Upptäck fler gårdar med självplock på gardsnara.se – en digital guide till närodlat. kallt vatten, blanda och låt stå i kylen 12–24 timmar. Sila sedan genom ett filter och servera i glas med is och kanske en skvätt mjölk. Och kom ihåg, använd alltid schyssta bönor. Det kostar mer, men det går ofta hand i hand med kvalitet, hållbarhet och ekologi. Har du ont om tid? Köp min färdiga cold brew! Vilken typ av bönor lämpar sig bäst för cold brew? – Gillar man fruktiga smaker ska man välja ett kenyanskt eller etiopiskt ljusrostat kaffe. Gillar man lite mer choklad och karamell så använd kaffe från Central- eller Sydamerika. Använd aldrig mörkrostat, utan gärna ett mellanrostat för en fyllig och mustig känsla till iskaffet. Garantera grillkvällen Torka eller skyfall, den svenska sommaren kan vara nyckfull. Men låt inte väderförhållanden påverka din passion för grillning. Med en bra grillpanna eller smidig bordsgrill kan du grilla middagen inomhus – oavsett väder. Lästips för hängmattan Ett skepp kommer lastat med tre boktips som väcker matglädje i sommar! 1. Marie NDiaye – La cheffe: en hyllning till gastronomin som följer huvudpersonens resa till att bli stjärnkock. 2. Mary Ann Shaffer och Annie Barrow – Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap: en matig brevväxling mellan bokens huvudpersoner i efterkrigstidens London. 3. Ruth Reichl – Hjärtats skafferi: en varm feelgood-roman som tar dig med på en resa till New York och huvudpersonens arbete på mattidningen Delicious. Missa inte tävlingen om boken La cheffe på sidan 47. Trevlig sommarläsning! 8 BUFFÉ #06–07/2019 Foto Mio Sallanto