Buffé 1
FOTBOLLSFEST Recept på chèvre biscuits med persik
a och honung hittar du på nästa uppslag. Nu har startskottet för världsmästerskapen i damfotboll gått i Frankrike. Låt gudomliga recept med fransk finess sätta stämningen på sommarens fotbollsfest. TEXT DANIEL BJÖRK RECEPT DANYEL COUET STYLING LINDA BERLIN FOTO PETTER BÄCKLUND FRANKRIKE ÄR KÄNT för sina finrestauranger och en matkultur som gör att många av världens toppkockar fortfarande lär sig grunderna till matlagning i Paris. Men trots bilden av vita dukar och uppklädda kypare är mycket fransk mat enkel, vardaglig och först och främst välsmakande. Man avnjuter den i solen eller infravärmen på en enkel uteservering snarare än sittandes på ornamenterade stolar i en stel miljö. Ta klassikern croque monsieur, en rostad macka med skinka och ost som först serverades på ett parisiskt café 1910 och som än idag finns på var och varannan uteservering i Frankrike – ibland med béchamelsås i mixen. Det är svårt att tänka sig någon mer anspråkslös mat än detta, även om croquen var tillräckligt fisförnäm för att komma med i Marcel Prousts epos På spaning efter den tid som flytt redan 1919. » 23 BUFFÉ #06–07/2019 Vive la Suède!