Buffé 1
SMAK GUIDE Stenfrukter KÖRSBÄR Består av två huvu
dgrupper, sötkörsbär, där bigarråer är en vanlig sort, och surkörsbär. Körsbär är en källa till C-vitamin. APRIKOS Kommer ursprungligen från Kina och tros ha odlats i över 4 000 år. Har ett sammetsmjukt skal och ett sött fruktkött. Kärnan används bland annat till framställning av likör. PERSIKA Troddes länge härstamma från Persien (därav namnet), men har sitt ursprung i Kina. Persikan har ett ludet skal och klargult fruktkött, men förekommer även i platt form som ovan, då kallad paraguayos. PLOMMON Tillhör en bred fruktgrupp med över 6 000 sorter i olika färger och storlekar. Tros ursprungligen komma från området vid Kaspiska havet, men odlas idag över hela världen. NEKTARIN En framodlad variant av persikan, men med slätt skal och något djupare smak. Finns precis som persika i platt form, då under namnet platterinas. TIPS! Recept på chèvre biscuits med persika och honung hittar du på sidan 25. Visste du att... ... till gruppen stenfrukter räknas även råvaror som nötter, oliver och kaffebönor? … nektarinen tros ha fått sitt namn från drycken nektar, som de grekiska gudarna enligt sägnen drack för att förbli unga? … många stenfrukter passar utmärkt att lägga på grillen? Antingen hela eller på spett! … stenfrukter som nektariner och aprikoser är källor till fibrer och vitamin E. Gör enkel plommonmarmelad 1. Kärna ur och skär 1 kg plommon i bitar. 2. Blanda plommonen med 1 kg syltsocker i en kastrull. Koka sakta upp under omrörning så att frukten släpper sin vätska. Koka sedan sakta ytterligare ca 5 minuter och skumma av under tiden (koka ca 5 minuter längre om frukten är fast). 3. Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut dem direkt och förvara kallt. 9 BUFFÉ #06–07/2019