Buffé 1
FOTBOLLSFEST FINRESTAURANGENS DAGAR ÄR långt ifrå
n räknade men en liten matrevolution pågår just nu i Frankrike och den utspelar sig på små, opretentiösa restauranger. Nya, unga kockar – ofta från andra länder än Frankrike – öppnar och förnyar traditionella hak som bistron och brasserier, med fokus på råvaror och experimentella viner. – Det har skett en stor förändring på matscenen, något som uppskattas av alla, säger Danyel Couet, mästerkocken känd från krogar som F12 och Allegrine. Vi går mot något nytt, men man håller också kvar det som är bra, det vill säga de klassiska grunderna även om man gör rätterna på ett nytt sätt. Han tillägger att om fransmännen hade fortsatt vara konservativa kring sin mat så hade de nog förlorat sin titel som matmecka förr eller senare. Det har skett en stor förändring på den franska matscenen, något som uppskattas av alla. MEN DET SOM verkligen slår en i Frankrike är hur ofta en måltid består av att man öppnar kylen och plockar ut det som finns där, från korvar till ostar, till lite oliver, en pastej och någon halväten paj. Ofta blir det ändå en festmåltid med lite nybakad baguette och en karaff vin. – Man äter ofta och mycket i Frankrike och på oregelbundna tider, förklarar Danyel. Och det är oftast matigare när man småäter än det är i Sverige. Fransmännen slänger ihop någonting och det kan både vara varmt eller kallt. RECEPTEN DANYEL HAR tagit fram för att vi ska kunna mumsa loss i tv-soffan medan vi tittar på fotbolls-VM följer en liknande filosofi. – Rätterna här är tänkta att vara enkla grejer som man käka framför tv:n. Det ska vara gott och smakrikt, matigt och lätt att förbereda, bara att slänga in i ugnen. DET ÄR SÅLUNDA långt ifrån mångas idé om fransk mat som anka i apelsinsås eller en bœuf bourguignon som har tagit en halv dag att förbereda. Och även om recepten är utvecklade med tv-tittande i åtanke understryker Danyel att det inte bara är snacks och att det går att äta vid olika tillfällen. – Jag kanske har tagit det ett steg till och gett det lite lunchkänsla. De här rätterna kan vara en middag eller cocktailmat också. Man måste inte titta på fotboll, skämtar han. En annan idé är att ta vara på solen om det råkar vara en vacker dag, rätterna här lämpar sig även för en picknick påpekar Danyel. – Packa ner maten, ta med en flaska vin och lite kompisar – det blir middagen! / 25 BUFFÉ #06–07/2019 TOMAT MED FROMAGE FRAIS OCH GRÄSLÖK 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 250 g miniplommontomater 1 dl naturell färskost 50 g riven fetaost ½ dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 2 msk rostade pinjenötter 1 dl finskuren gräslök GÖR SÅ HÄR 1. Skär av toppen på tomaterna och pressa försiktigt ut kärnorna. Rör ihop färskost med fetaost och fyll i en spritspåse. Rör ihop olivolja, vitlök och pinjenötter. 2. Spritsa färskostkrämen i tomaterna. Vänd dem försiktigt i vitlöksoljan och toppa med gräslöken. TIPS! Tomaterna går bra att göra i förväg. Förvara kallt och vänd dem i oljan vid servering. CHÈVRE BISCUITS MED PERSIKA OCH HONUNG 4–6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 liten baguette 3 persikor eller nektariner 3 msk flytande honung 1 msk äppelcidervinäger 200 g chèvre 3 msk olivolja salt, svartpeppar mynta att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Lägg baguetten i frysen minst 1 timme. Sätt ugnen på 175° C. Kärna ur och skär persikorna i stora bitar. Rör ihop honung, vinäger och ½ tsk peppar och blanda med persikorna. 2. Ta ut baguetten och skär den i ½ cm tunna skivor, ca 20 stycken. Lägg på en bakpappersklädd plåt och pensla med olivoljan. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen 8–10 minuter tills de är gyllene. 3. Skiva osten i ca 20 skivor och lägg på baguetteskivorna. Ställ in ytterligare 5–10 minuter tills osten smält. Servera direkt med persikorna. Toppa med mynta.