Buffé 1
KRUSBÄRSPAJ 10–12 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER
600 g krusbär 125 g kallt smör 2 dl vetemjöl 1 dl havregryn 2 dl strösocker ½ tsk flingsalt 1 msk majsstärkelse GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200° C. Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl, havregryn, 1 ½ dl socker och salt till en smulig massa. 2. Blanda krusbären med ½ dl socker och majsstärkelse i en smord form. Smula över degen och grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter. Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås. TIPS! Prova att ersätta havregrynen i smuldegen med hackade nötter. SNABBA VANILJOCH BÄRBULLAR CA 16 BULLAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 8 dl vetemjöl 480 g 1 ½ dl strösocker 3 tsk bakpulver 2 krm salt 150 g rumsvarmt smör 2 ½ dl mjölk (3 %) 1 dl florsocker 3–4 msk kallt vatten ägg till pensling Fyllning 150 g rumsvarmt smör ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 3–4 dl färska bär, gärna hallon och blåbär GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225° C. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smör i tärningar. Finfördela till en grynig massa. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en smidig deg. 2. Fyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. 3. Kavla ut degen till en ca 40 x 60 cm stor platta på en mjölad bänk. Bred på fyllningen, strö över bär och rulla ihop till en rulle. Skär i 3–4 cm tjocka bitar och placera dem med snittytan uppåt i en smord form ca 30 x 25 cm. 4. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter eller tills den får fin färg. Låt svalna. 5. Rör ihop florsocker och vatten och ringla över den kalla kakan. Pudra gärna över florsocker. 35 BUFFÉ #06–07/2019