Buffé 1
MIDSOMMAR 2 msk grovkornig senap ½ msk äppelcider
vinäger 2 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225° C. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt och blanda med oljan, ½ tsk salt och 2 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter tills den är gyllene. 2. Senapskräm: Rör ihop alla ingredienser och smaksätt med 2 krm salt och 2 krm peppar. 3. Ansa, skölj och halvera rädisorna. Lägg potatisen på ett fat med rädisorna och ringla över krämen. Toppa gärna med färsk dragon. SILL MED RAMSLÖK OCH CITRON 8–10 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 förp 5-minuterssill à 420 g ¾ dl ättiksprit (12 %) 1 ½ dl strösocker 3 dl vatten 1 citron 50 g ramslök GÖR SÅ HÄR RABARBERSNAPS CA 7 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 600 g rabarber 70 cl vodka 3 tsk strösocker GÖR SÅ HÄR 1. Skiva rabarbern tunt, skala den inte eftersom färgen sitter i skalet. Lägg i en burk med lock tillsammans med vodka och socker. Låt stå i kylen två dagar. 2. Sila bort rabarbern och sila sedan genom ett kaffefilter. Häll upp på glasflaska och förvara svalt. CIABATTA 10 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 5 dl ljummet vatten 10 dl vetemjöl special 600 g 2 tsk salt olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen och blanda med vattnet och 1 msk olja i en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller för hand till en lös deg. Låt jäsa övertäckt 1 timme. 2. Stjälp försiktigt upp degen på en väl mjölad bänk. Skär degen i ca 10 avlånga bitar och lägg på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 40 minuter. 3. Sätt ugnen på 225° C. Blanda 2 msk vatten och 2 msk olja och pensla försiktigt bröden. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Värm gärna vid servering. ROSTAD POTATIS MED SENAPSKRÄM 8–10 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 ½ kg delikatesspotatis 1 msk rapsolja 1 knippe rädisor ca 300 g salt, svartpeppar Senapskräm 2 dl crème fraiche 1 dl turkisk yoghurt 1 msk dijonsenap 1. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna helt. 2. Häll av och skär sillen i bitar. Skiva citronen tunt. Varva sill med ramslök och citron i en burk. Häll på lagen så det täcker och låt stå i kylen minst 6 timmar före servering. RÖDBETSGRAVAD LAX 8–10 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg skinn- och benfri odlad laxfilé, gärna mittbiten 2 rödbetor ca 200 g 4 msk strösocker 4 msk salt 1 ½ msk finrivet citronskal dill till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Skala och riv rödbetorna grovt. Blanda med socker, salt och citronskal i en skål. Gnid in blandningen runt om laxen. Lägg i en plastpåse och förslut. Lägg i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger. 2. Skiva laxen i tunna skivor och toppa med dill vid servering. KRÄMIG SILL MED ÄPPLE, PEPPARROT OCH GRÄSLÖK 8–10 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 förp 5-minuterssill à 420 g 1 litet rött äpple 2 dl crème fraiche ½ dl majonnäs 2–3 msk finriven pepparrot 2 msk finskuren gräslök 2 krm salt GÖR SÅ HÄR 1. Häll av sillen och skär i bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. 2. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, äpple, pepparrot, gräslök och salt. Blanda ner sill. Lägg i en glasburk och låt stå i kylen minst 6 timmar före servering. Förbered maten 2 DAGAR INNAN Gör rabarbersnapsen. Gör sillarna. Grava laxen. Baka marängbottnarna. Gör örtfärskosten. Rosta fröna till salladen. DAGEN INNAN Skär upp cruditéerna. Gör skagencheesecaken. Baka pajen och brödet. Gör dillvinägretten, senapskrämen och gräslöksmajonnäsen. SAMMA DAG Skär upp salladen. Rosta potatisen. Skiva upp laxen. Koka äggen. 1 TIMME FÖRE SERVERING Lägg upp cruditéerna och färskosten. Toppa cheesecaken. Värm ev pajen. Lägg upp sillarna. Gör ägghalvorna. Lägg ihop tårtan. 16 BUFFÉ #06–07/2019