Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Bjud enkelt Grill efter jobbet Vem v
ill hänga i köket när solen skiner? Ta vara på sommaren även en vanlig vardagskväll. Tom Sjöstedt bjuder på sex smarta rätter där det mesta tillagas på grillen. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT TOM SJÖSTEDT STYLIST EVA LITTORIN FOTO JOEL WÅREUS Aubergine, paprika och squash samsas med laxfi léerna på grillen. – Drar man ändå igång grillen är det smartare att grilla mer än bara kött eller fi sk. Dessutom är det ju ute man vill vara nu, säger kockenTom Sjöstedt. För Buff és räkning har han komponerat sex rätter där det mestamatlagandet sker vid grillen.Missa inte Toms egen favorit – fl äskkarré med gnocchi och grillad knipplök. – Karrén är tacksam att grilla. Mycket insprängt fett och mycket smak– och prisvärt också. Köttet glazar Tom med en färdig barbecue-sås mot slutet av grillningen. Resten av såsen serveras till. – Det fi nns bra färdiga glazer och grillsåser att köpa idag. Den som vill kan förhöja smaken ytterligare med till exempel vitlök, dijonsenap, soja eller whisky. Bara fantasin sätter gränser. DRYCKESTIPS Fläsk liksom kyckling öppnar sig för både rött och vitt vin, och fläsk matchas också fint av torr cider eller helt alkoholfri äppelmust. Ta en lättare beaujolais eller fylligare merlot på den röda sidan, eller prova 2008 Pinot Grigio från Lurton i Argentina (nr 6193, 75 kr) – vitt vin av en druvsort med rent kameleontisk matanpassningsförmåga. – När man ändå drar igång grillen kan man grilla mer än köttet eller fi sken, säger Tom Sjöstedt och lägger aubergine, squash och paprika på gallret. FLÄSKKARRÉ MED GNOCCHI OCH GRILLAD KNIPPLÖK Toms favoritkött. Den möra och saftiga karrén är som gjord för att grilla. FÖR 4 PERSONER 4 skivor benfri fläskkarré à ca 150 g 1 msk hackad färsk rosmarin 1 dl barbecue-sås + extra till servering 400–500 g färsk potatisgnocchi 8 knipplökar 1 ask krasse olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Pensla köttet på båda sidor med 1 msk olja och krydda med hackad rosmarin, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. 2.Grilla 4–5 minuter på varje sida. Pensla med barbecuesås mot slutet av grillningen. Låt vila 5–10 minuter. 3.Koka gnocchi enligt anvisning på förpackningen. Skär ev löken på hälften om den är stor och pensla med olja. 4.Grilla löken mjuk ca 5 minuter. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Klipp krassen och blanda med gnocchin och 1 msk olivolja. Servera med köttet, löken och lite extra barbecue-sås. FÖR ALLA?.Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i bbq-såsen och gnocchin. Gör glutenfri: gör egen glutenfri gnocchi eller uteslut den och bjud i stället med sallad eller grönsaker. Gör äggfri: uteslut gnocchi och bjud i stället med sallad eller grönsaker. BUFFÉ 5 • 2 009 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40