Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 buffé Tel redaktionen: 08-728 23 00
Adress: Box 6630, 113 84 Stockholm E-post: red.buffe@otw.se ICA Kort: 033-474790 Övriga frågor: 020-83 33 33 (helgfri mån–tors 10–16) Prenumeration: 021-475 75 40 Pris: 275 kr/helår Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Kenneth Bengtsson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Formgivare: Helena Törnblom Edström Red.assistent: Richard Hante Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Vintips: Jan Samuelson Korrektur: Peje Hasselqvist Film på www.ica.se: Robert Kjessel Annonsfrågor: Pia Modin-Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Anna Hedström, Eva Junevad, Sofia Carlson, Christina Karlsson, Helen Rundqvist, Harriet Tiderman-Säfvenberg Produktion: Forma Publishing Group (miljöcertifierat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets Information omrekvisita samt matlagningsfilmer som visar de enklaste handgreppen hittar du på www.ica.se/buffe På spaning efter vårt svenska matarv Varje landskap har råvaror och mattraditioner värda att lyfta fram. Buffés redaktion har gjort en djupdykning i vårt svenska matarv – vilka är de typiska landskapsrätterna? Tacos och thaicurry i all ära – intresset för vårt svenska matarv är otroligt stort idag. Närodlat och lokalt är ord som återkommer gång på gång. Att Eskil Erlandsson förra året presenterade sin vision om Sverige som Europas främsta matland är ingen slump – svensk mat ligger helt klart i tiden. Som matnation känner vi oss lite som kusinen från landet om man jämför med länder som Italien, Frankrike och Spanien. En nyckel till framgång för dessa länder är att de varit bättre på att hålla liv i och känna stolthet över sina olika regioners kök. absolut värt att lyfta fram. Varje landskap har haft, och har egna för råvaror och hur de tas till vara. uff bestämt oss för att lyfta landskapsfrågan på allvar I Sverige fi nns förstås ett liknande arv – t lyfta fram. Varje landskap har , egna förutsättningar när det gäller ur de tas till vara. Vi på Bi på Buffé har r att lyfta landskapsfrågan på allvar. ns förstås ett liknande arv – Så samtidigt som provköket osade barbecue och chili-glaze inför det här numret gjorde redaktionen en djupdykning i böcker om Östergötland, Dalarna, Ångermanland … i jakt på Sveriges landskaps mest typiska rätter. Vi kände oss kaxiga i början, vissa rätter har ju glasklar geografi sk hemvist. Äggosten i Bohuslän och surströmmingen i Ångermanland. Och så den småländska ostkakan. Men ju fl er landskapsböcker vi plöjde, desto mer splittrade blev vi. Ostkakan dök upp i snart sagt varje landskap. För att inte tala om äggosten – som verkar ha varit lika unik som en hushållsost i dagens läge. Och att läg ost i dagens läge. Och att lägga strömming på burk görs inte alls bara i Ång ästerbotten på den jästa fisken. som hör till vilket landskap är det helt klart att det finns lokala mattradition åra landskap Så även om det är svårt att säga vilka rätter som hör till vilket landskap ä en om det är sv t att det fi nns lokala mattraditioner väl värda att lyfta fram i alla våra landskap. Förutom allt vi läst har vi etnologer och historiker vid etnologer och historiker vid landets länsmuseer, fått vfått värdefull information frå sällskapens matkonsulter och sällskapens matkonsulter och LRFs kommunikatörer och eldsjälar. På sido vilka rätter vi valt ut. Nu är d FÖR ALLA? Grön text – fritt fram! Visar att receptet är fritt från gluten, laktos, mjölkprotein eller ägg. Röd text – stopp och byt ut! Visar hur receptet kan förändras så att det blir gluten-, laktos-, mjölkproteineller äggfritt. Blå text – svårt att anpassa! Visar att receptet innehåller gluten, ägg, laktos eller mjölkprotein och att detta är en väsentlig del av receptet – som är svår att ersätta med något annat. Därför får du Buf é. Som ta inspiration kring vår största glädj handlar för 1 200 kr Nästa nummer kommer 10–12 juni TEMA: MIDSOMMAR Fira midsommar som på ön Grinda och följ med på kryss bland småskaliga producenter i Stockholms skärgård. Recept på godaste midsommartårtan finns förstås också med. Midsommarfesten kan börja. Silltallrik som överraskar. Ingen midsommar utan dans. BUFFÉ 5 • 2 009 39 r du Buffé. Som tack för at ng vårt största glädjeämne – mat! Du får Buf é utan ex 00 kronor i månaden eller mer med ditt ICA Kort. Mer r att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på år Buffé utan extra kostnad när du r info på www.ICA.se k utom allt vi läst har vi också pratat med defull information från Hushållningså sidorna 18-19 kan ni se vilka rätter vi valt ut. Nu är det upp till er läsare att välja vilken rätt som pass att välja vilken rätt som passar bäst in på just ert landskaplandskap. burk görs inte alls bara i Ångermanland, också iM i Medelpad och Västerbotten kalasar man gärna på den jästa fi
Buffé Sida 40