Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 Månadens fråga MATJESSILL MED BRYNT
SMÖR, RÖDBETOR OCH ÄGG Sommarmat när den är som bäst. Snabbt, enkelt och underbart gott. FÖR 4 PERSONER 2 burkar matjessill i bit (à 200 g) 5–6 inlagda hela rödbetor 2 msk kapris 2 msk smör 3 msk finskuren gräslök TILL SERVERING nykokt färskpotatis, kokta ägg i klyftor bröd, ost GÖR SÅ HÄR: 1.Fördela sillen på fyra tallrikar. Skär rödbetorna i klyftor och fördela över sillen. Strö över kapris. 2.Hetta upp smöret i en liten kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt. Sila smöret genom ett kaffefilter. Skeda smöret över sillen och garnera med gräslök. Servera med potatis, äggklyftor och gärna bröd och ost. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg om lämpliga tillbehör serveras. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett (och servera med lämpliga tillbehör). Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett (och servera med lämpliga tillbehör). VAD GÖR DU I SOMMAR – OCH VAD ÄTER DU? ÅKE: Jag är mest i sommarhuset i Grebbestad. Hoppas på bad, utflykter, en och annan makrillfisketur och kantarellplockning på senhösten. Och på att umgås med vänner och släkt förstås, inte minst barnbarnen. Visst grillar vi mycket, men mesta sommarmaten är ändå soppa på det västerhavet ger. Den är hela familjens favorit. Min äldste son försöker konkurrera ut mig på fisksoppan – och är på god väg att lyckas … om han inte redan passerat mig. MIKAELA: På sommaren är det full fart här på landet, första skörden av gräs ska tas och efter det blir det hökörningen. Vi äter oftast ute, lunch på altanen och gärna vid havet på kvällskvisten. Det blir mycket grillat, men även tacos, pannkakor och några kalla öl är picknickfavoriter. Vi odlar egen färskpotatis och gör god flädersaft – det tänker vi göra i år också. MALIN: Jag ska njuta av sol och bad, koppla av och ladda batterierna. En resa till Gotland och kanske Smögen står på schemat. Vi äter lättare luncher, oftast inne för att undvika getingarna. Men på kvällen grillar vi på altanen. Det är mysigt att se solen gå ner över träden och tända lite ljus – och infravärmen, som tyvärr ofta behövs. Laxfiléer kryddade med citronpeppar eller hemgjorda hamburgare kryddade med barbecuesås är toppengott. Testlagarna NAMN: Åke Nilsson BETYG: 4,7 Utmärkt som en kvällsmåltid eller förrätt, men lite lite sill om man ska ha det som enda rätt. Inte helt nöjd med smöret, som hade en tendens att stelna när det skedades över sillen. Vid andra tillfället marinerade jag både sillen och rödbetorna. Sillen i tomatpuré uppblandad med lite sillspad och en aning malen fänkål, rödbetorna marinerade jag i citronjuice, olja, lite socker och sichuanpeppar. Som tillbehör gräddfi l, hackad rödlök och gräslök. NAMN: Mikaela Fredin BETYG: 3,1 Det var första gången jag åt sill – jag blev positivt överraskad! Sila smöret tog lite tid men det blev gott. Andra gången lade jag till en klick gräddfi l med strimlad gräslök och hoppade över kaprisen. NAMN: Malin Sollert BETYG: 4,8 En lite roligare sillunch än bara sill och potatis. Att något så enkelt kan vara så gott! Kapris, ägg och rödbetor piggade upp och gav en pikant smakbrytning. Eftersom vi alla gillade rätten gjorde vi bara småjusteringar andra gången. Vi testade med andra sillsorter och lade till gräddfi l, eftersom det är så gott till potatisen. BUFFÉ 5 • 2 009 31 Mitt i veckan
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40