Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 5 5 21 »Mitt bästa grilltips
: LAGA I FÖRVÄG« JAG GILLAR TJOCKAKÖTTSTYCKEN! Gärna billiga sådana. Favoriten är hel karré. Helst på sisådär två och ett halvt kilo. Genom att man tillagar köttet i förväg blir det garanterat saftigt, mört och smakrikt. Så här gör jag: In i stekpåsen, modell större, och där gnids köttet in med en torr grillkrydda, så kallad rubb. Jag brukar experimentera med egenhändiga blandningar, t ex chipotlepulver, torkad ingefära och lite grillkrydda. Och kanske spiskummin, garam masala eller kanel och vitlök. En rejäl skvätt av en god glaze eller hoisinsås eller sweet chili… Sedan är det bara att sätta in stektermometern, knyta påsen och skjutsa in köttet i ugnen. Cirka 125 grader tycker jag ger bästa resultat. Efter några timmar har köttet fått en innertemperatur på knappt 70 grader. Det är lagom. Sedan får det vila i sin »sås« till nästa dag. När gästerna fått välkomstdrinken tar jag ut köttet ur kylen. Då är det också dags att tända grillen. Förrätten kan sedan ätas i lugn och ro. Grillkolen ska som bekant få det där grå asktäcket. Köttet skär jag i cirka två centimeter tjocka skivor. Eftersom det är tillagat behövs bara en snabb grillning.Med lite extra glaze förstärks den härliga smaken ytterligare. Garanterad succé! Feta spjäll, lång kotlettrad och smakrik högrev är också köttstycken som lämpar sig väl att tillaga i förväg. Som alternativ till stekpåsen kan man koka köttet med gott resultat. Ulrik och Pontus från Swedish Barbecue Team ger oss sina bästa recept på sidorna 5–9. Mörare kött än den kokta högreven har jag sällan smakat. Till detta bjuder grillkockarna helt underbara sallader, mina favoriter är melonsalsan och sparrisen med caesardressing. I sommar kommer jag att bjuda på grillbufféer med dessa rätter. Och gästerna kommer att få sköta grillandet själva – det blir alltid härligt snack när alla samlas runt glöden och får grilla sina egna bitar. Tony Wallin, chefredaktör 11 11 16 18 21 26 29 39 Lättfixad grillbuffé Laga dagen före. Duka sedan fram en buffé med kött, glazer och sallader. Grillandet fi xar gästerna själva. Grilla efter jobbet Ta vara på kvällssolen – och grillen. Tom Sjöstedt lagar sex smarta rätter där det mesta tillagas på grillen. Linas curry Glöden är oftast som bäst när middagen är över. Passa på att grilla en dessert. Rösta på din landskapsrätt Kul tävling: Var med och rösta fram ditt landskaps bästa klassiska rätt. Försommarfest i kolonin Sofi a Wellborgs årliga grillkalas i kolonilotten är efterlängtat. Det mesta förbereds hemma. Billiga veckan Sötsyrlig sidfl äskwok och lyxig laxpanna. Smart tänk ger fem middagar för under 400 kronor. Testlagarna eniga Malin, Åke och Mikaela lagar rätter med försommarkänsla. Grillad lax med krämig potatissallad är allas favorit. Biff Greta, ostkaka och sluring… Buffé djupdyker bland Sveriges landskapsrätter för att hitta guldkornen. Hälp till att utse de bästa klassikerna. RECEPTR GISTER Ananas med kokos & kola 16 Aubergine med kapris 22 Barbecue-glaze 6 Barbecue-karré 7 Blomkålssoppa 26 CEPTREGISTER Kryddiga lammracks 25 Kumminglaze 6 Kyckling med citron och grönsaker 27 Blåbärscheesecake 16 Burgare med pepparrot 14 Caponata 29 Fläskkarré med knipplök 11 Frittatapasta med salami och chili 27 Frästa morötter med sirap och mynta 22 VILL DU SE hur jag tillagar hel fläskkarré, kolla in www.ICA.se Fänkåls-coleslaw 8 Ginobananer 16 Grillad lax med medelhavsgrönsaker i dill 15 Grillad lax med rostad potatissallad 30 Grillad majs 22 Grillad portabellosvamp i lökvinägrett med feta 14 Grillad rostas med hemgjord harissa 22 Grillade bär 16 Grillade snittar 16 Gurksallad med sesamfrön 9 Hel kotlettrad 9 Jordgubbar i passionsfruktslag 25 Krispig crudité 7 Kycklinglår »bbq« med matvete och grönsaker 12 Lammkorv med grillad sparris och paprikaröra 13 Lax- och fänkålspanna med äpple 27 Lingon-aioli 16 Matjessill med brynt smör 31 Melonsalsa med lime och koriander 7 Ricotta- & shiitake-entré 21 Saftiga revbensspjäll 9 Sidfläskwok med sweet chilisås 26 Spansk potatissallad 23 Sparris med caesardressing 8 Sparris med solrosfrön och parmesan 23 Supermör högrev 8 Svartpepparglaze 6 Sweet chili- och citronsås 23 Sweet chili-glaze 6 Teriyaki-glaze 6 Äppel- och blomkålssallad 9 BUFFÉ 5 • 2 009 3 INNEHÅLL 5 5 21 »Mitt bästa grilltips: LAGA I FÖRVÄG« JAG GILLAR TJOCKAKÖTTSTYCKEN! Gärna billiga sådana. Favoriten är hel karré. Helst på sisådär två och ett halvt kilo. Genom att man tillagar köttet i förväg blir det garanterat saftigt, mört och smakrikt. Så här gör jag: In i stekpåsen, modell större, och där gnids köttet in med en torr grillkrydda, så kallad rubb. Jag brukar experimentera med egenhändiga blandningar, t ex chipotlepulver, torkad ingefära och lite grillkrydda. Och kanske spiskummin, garam masala eller kanel och vitlök. En rejäl skvätt av en god glaze eller hoisinsås eller sweet chili… Sedan är det bara att sätta in stektermometern, knyta påsen och skjutsa in köttet i ugnen. Cirka 125 grader tycker jag ger bästa resultat. Efter några timmar har köttet fått en innertemperatur på knappt 70 grader. Det är lagom. Sedan får det vila i sin »sås« till nästa dag. När gästerna fått välkomstdrinken tar jag ut köttet ur kylen. Då är det också dags att tända grillen. Förrätten kan sedan ätas i lugn och ro. Grillkolen ska som bekant få det där grå asktäcket. Köttet skär jag i cirka två centimeter tjocka skivor. Eftersom det är tillagat behövs bara en snabb grillning.Med lite extra glaze förstärks den härliga smaken ytterligare. Garanterad succé! Feta spjäll, lång kotlettrad och smakrik högrev är också köttstycken som lämpar sig väl att tillaga i förväg. Som alternativ till stekpåsen kan man koka köttet med gott resultat. Ulrik och Pontus från Swedish Barbecue Team ger oss sina bästa recept på sidorna 5–9. Mörare kött än den kokta högreven har jag sällan smakat. Till detta bjuder grillkockarna helt underbara sallader, mina favoriter är melonsalsan och sparrisen med caesardressing. I sommar kommer jag att bjuda på grillbufféer med dessa rätter. Och gästerna kommer att få sköta grillandet själva – det blir alltid härligt snack när alla samlas runt glöden och får grilla sina egna bitar. Tony Wallin, chefredaktör 11 11 16 18 21 26 29 39 Lättfixad grillbuffé Laga dagen före. Duka sedan fram en buffé med kött, glazer och sallader. Grillandet fi xar gästerna själva. Grilla efter jobbet Ta vara på kvällssolen – och grillen. Tom Sjöstedt lagar sex smarta rätter där det mesta tillagas på grillen. Linas curry Glöden är oftast som bäst när middagen är över. Passa på att grilla en dessert. Rösta på din landskapsrätt Kul tävling: Var med och rösta fram ditt landskaps bästa klassiska rätt. Försommarfest i kolonin Sofi a Wellborgs årliga grillkalas i kolonilotten är efterlängtat. Det mesta förbereds hemma. Billiga veckan Sötsyrlig sidfl äskwok och lyxig laxpanna. Smart tänk ger fem middagar för under 400 kronor. Testlagarna eniga Malin, Åke och Mikaela lagar rätter med försommarkänsla. Grillad lax med krämig potatissallad är allas favorit. Biff Greta, ostkaka och sluring… Buffé djupdyker bland Sveriges landskapsrätter för att hitta guldkornen. Hälp till att utse de bästa klassikerna. RECEPTR GISTER Ananas med kokos & kola 16 Aubergine med kapris 22 Barbecue-glaze 6 Barbecue-karré 7 Blomkålssoppa 26 CEPTREGISTER Kryddiga lammracks 25 Kumminglaze 6 Kyckling med citron och grönsaker 27 Blåbärscheesecake 16 Burgare med pepparrot 14 Caponata 29 Fläskkarré med knipplök 11 Frittatapasta med salami och chili 27 Frästa morötter med sirap och mynta 22 VILL DU SE hur jag tillagar hel fläskkarré, kolla in www.ICA.se Fänkåls-coleslaw 8 Ginobananer 16 Grillad lax med medelhavsgrönsaker i dill 15 Grillad lax med rostad potatissallad 30 Grillad majs 22 Grillad portabellosvamp i lökvinägrett med feta 14 Grillad rostas med hemgjord harissa 22 Grillade bär 16 Grillade snittar 16 Gurksallad med sesamfrön 9 Hel kotlettrad 9 Jordgubbar i passionsfruktslag 25 Krispig crudité 7 Kycklinglår »bbq« med matvete och grönsaker 12 Lammkorv med grillad sparris och paprikaröra 13 Lax- och fänkålspanna med äpple 27 Lingon-aioli 16 Matjessill med brynt smör 31 Melonsalsa med lime och koriander 7 Ricotta- & shiitake-entré 21 Saftiga revbensspjäll 9 Sidfläskwok med sweet chilisås 26 Spansk potatissallad 23 Sparris med caesardressing 8 Sparris med solrosfrön och parmesan 23 Supermör högrev 8 Svartpepparglaze 6 Sweet chili- och citronsås 23 Sweet chili-glaze 6 Teriyaki-glaze 6 Äppel- och blomkålssallad 9 BUFFÉ 5 • 2 009 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40