Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Grillfest i kolonilotten Tobias Mart
insson och Sofi a Wellborg njuter i grönskan. FÖR ALLA? Ricotta- och shiitake-entré. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Innehåller laktos och mjölkprotein. Frästa morötter med sirap och mynta. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Aubergine med kapris. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Grillad majs på persiskt vis. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Grillad rostas med hemgjord harissa. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Sweet chili- och citronsås. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Sparris med solrosfrön och parmesan. Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Spansk potatissallad. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Kryddiga lammracks. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Jordgubbar i passionsfruktslag. Gör glutenfri: välj glutenfria mandelbiskvier från Cloetta. Gör laktosfri: uteslut skorpor och vaniljkesella. Gör mjölkproteinfri: uteslut skorpor och vaniljkesella. Gör äggfri: välj mandelskorpor utan ägg. KRYDDIGA LAMMRACKS Lammracksen får mycket smak av örtkryddor. Så enkelt och så gott. FÖR 8–10 PERSONER 16–20 skivor av lammracks eller 8–10 lammkotletter 1 msk rosmarin 1 msk oregano 1 msk hela korianderfrön eller 1/2 msk malen koriander 1 msk timjan olja, salt GÖR SÅ HÄR: 1.Stöt rosmarin, oregano, koriander, timjan och 1 tsk salt i en mortel. Klappa in kryddorna i köttet. Lägg i dubbla plastpåsar. Låt ligga 1–2 timmar i kylen. 2.Pensla racksen tunt med olja precis före grillning. Grilla dem 4–5 minuter per sida. Köttet är godast om det är lite rosa. KOTLETT ELLER RACKS? Lammkotletter känner de flesta till. På senare tid har lammracks blivit vanligare. Racks består av en kotlettrad, där ryggradsbenet är bortskuret. Racks kan grillas eller stekas hela eller som här i skivor. JORDGUBBAR I PASSIONSFRUKTSLAG Kanske sommarens enklaste och godaste efterrätt. Blir bäst omden görs precis före servering. FÖR 8–10 PERSONER 1–1 1/2 liter färska jordgubbar 1 dl strösocker 1 dl vatten 16–20 små mandelskorpor (t ex biscotti) 4–5 passionsfrukter 2 burkar vaniljkesella (à 2 1/2 dl) citronmeliss att garnera med GÖR SÅ HÄR: 1.Koka socker och vatten 2–3 minuter. Låt kallna. Skär jordgubbarna i skivor. Bryt skorporna i mindre bitar. Dela passionsfrukterna och gröp ut kärnorna, blanda med sockerlagen. Varva jordgubbar, skorpor och vaniljkesella i 8 glas. Häll på passionsfruktslagen. Garnera med citronmeliss. BUFFÉ 5 • 2 009 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40