Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 Tom Sjöstedt är ständigt aktuell. Fö
rra året blev det seger i »Årets kock« och en bronsplats med svenska kocklandslaget i mat-OS. Trots en övervikt på duxeller, queneller och bavaroiser de senaste åren har Tom inga problem med den mer jordnära vardagsmaten. Nyligen vann han barnens smaklökar och titeln »Årets kock i skolan« med sin lasagne smaksatt med pepparrot. Fast i ärlighetens namn tryter inspirationen i vardagen även för en kock. Lösningen heter veckomenyer. Följ Tom och familjens matsedelsplanering på www.tomsjostedt.se. DRYCKESTIPS Grillad lax tackar inte nej till ett lättare rött vin, men medelhavsgrönsakerna och dillen ropar efter vitt och här hugger vi ett par delikata nya aprilviner: österrikiska 2008 Leth Duett Riesling Grüner Veltliner (nr 4587, 69 kr) eller 2008 Omaka Springs Sauvignon Blanc (nr 6441, 89 kr) från Nya Zeeland. GRILLAD LAX MED MEDELHAVSGRÖNSAKER I DILL Grilla laxen hastigt, fisken får gärna ha en liten rå kärna, men utgå då från lax som varit fryst i minst två dygn. FÖR 4 PERSONER 4 bitar skinn- och benfri laxfilé à 140 g 2 dl plockad dill + 4 msk finskuren dill 100 g västerbottensost 1 dl pinjenötskärnor 2 dl rapsolja 2 auberginer (ca 500 g) 1 zucchini (ca 300 g) 2 röda paprikor (ca 300 g) rivet skal av 1 citron olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Mixa plockad dill, västerbottensost, pinjenötskärnor, rapsolja samt 2 krm salt och 2 krm svartpeppar med stavmixer/ matberedare till en pesto. 2.Skär aubergine och zucchini i 1–1 1/2 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Pensla grönsakerna med olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 3.Grilla grönsakerna 2–3 minuter, tills de är mjuka och fått fin färg. Blanda med finskuren dill och citronskal. 4.Pensla laxen med olja och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Grilla 4–5 minuter på varje sida. Servera laxen med grönsaker och dillpesto. Garnera gärna med dillvippor. Ett gott bröd passar bra till. FÖR ALLA?.Fri från gluten, laktos och ägg. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. BUFFÉ 5 • 2 009 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40