Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 FRÄSTA MORÖTTER MED SIRAP OCH MYNTA
Här smaksätts morötterna med ljus sirap och finhackad mynta. FÖR 8–10 PERSONER 1 kg morötter 2 msk ljus sirap 2–3 msk färsk hackad mynta smör att steka i salt GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och dela morötterna på längden och förväll dem i lättsaltat vatten tills de är nästan mjuka, 5–10 minuter. Fräs morötterna i 1 msk smör tills de fått färg. Ringla över sirap. Smaka av med 1/2 tsk salt och hackad mynta. AUBERGINE MED KAPRIS Den här auberginerätten serveras ofta som antipasto i Italien. FÖR 8–10 PERSONER 2 stora auberginer (ca 500 g) 1 dl olivolja 1 dl kapris örtsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 125°C. Skär auberginen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ut dem lite omlott på en bakpappersklädd långpanna. Pensla dem på båda sidor med olivolja och strö på 1 tsk örtsalt. 2.Tillaga i ca 1 1/2 timme i ugnen. Vänd 2–3 gånger under tillagning. Lägg auberginen i en skål och strö på kapris och ev lite örtsalt. Servera varm eller rumstempererad. 22 BUFFÉ 5 • 2 009 GRILLAD MAJS PÅ PERSISKT VIS Saffran, gurkmeja och chilifrukt är vanliga kryddor i persisk matlagning. Så här till grillade majskolvar är det jättegott. FÖR 8–10 PERSONER 4 majskolvar 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 paket saffran (1/2 g) 1 tsk gurkmeja olivolja, salt, flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Skär majskolvarna i 3–4 cm breda bitar. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chili, saffran, gurkmeja, 4 msk olivolja och 2 krm salt i en bunke. Lägg ner majsen och blanda väl. Låt marinera i minst 30 minuter, rör då och då. Grilla majsen runt om tills den fått färg. Strö över lite flingsalt. GRILLAD ROSTAS MED HEMGJORD HARISSA Hemgjord harissa ger nötköttet en djup och intensiv smak. Här ska det vara kummin som ofta används i bröd, inte spiskummin som annars är vanligt i harissarecept. Välj gärna rostas, som är den mindre muskeldelen av rostbiffen. Den är mör och passar utmärkt att grilla. FÖR 8–10 PERSONER ca 1 1/2 kg rostas 2 msk hel kummin 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 4 msk tomatpuré 4 vitlöksklyftor olivolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1.Skär köttet i skivor. Rosta kumminen i en torr, het stekpanna. Stöt kumminen i en mortel. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 2.Kör kummin och chili i en liten mixer eller med stavmixer. Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, 2 msk olivolja och 1/2 tsk salt. Kör blandningen i ytterligare några sekunder. 3.Blanda köttet med harissan. Lägg i dubbla plastpåsar. Låt köttet marinera 2 timmar i kylen. 4.Grilla köttet 4–5 minuter per sida. Köttet är godast om det är lite rosa.
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40