Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Bjud enkelt efter jobbet BURGARE MED
PEPPARROTSMAJONNÄS Sommarens favorit i hamburgerklassen. Framkallar garanterade »ååh« och »mmm« kring bordet. FÖR 4 PERSONER 600 g kalv- eller nötfärs GÖR SÅ HÄR: 2 dl majonnäs 3/4 dl färskriven pepparrot 1 rödlök 4 tomater 4 saltgurkor 1 tsk spiskummin 1 msk dijonsenap 1 ägg 8 skivor formbröd 1 kruka romansallad 1/2 påse rucola (35 g) 4 äggulor olivolja flingsalt salt, svartpeppar 1.Blanda majonnäs och pepparrot. Skala och skär rödlöken i skivor. Skär tomat och saltgurka i skivor. 2.Blanda färs, spiskummin, dijonsenap, ägg, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. 3.Forma 4 biffar och grilla 3–5 minuter på varje sida. 4.Kantskär formbröden och grilla på båda sidor tills de fått lite färg. Bryt romansalladen i bitar och blanda med rucola, lök, tomater, gurka och 2 tsk olivolja, 1 tsk flingsalt och 2 krm svartpeppar. 5.Lägg burgare, majonnäs och grönsaker mellan bröden. Servera med rå äggula. FÖR ALLA?.Fri från gluten, om lämpligt specialbröd används. Gör laktosfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäs och bröd. Gör mjölkproteinfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäs och bröd. Innehåller ägg. DRYCKESTIPS Burgare brukar vara svaga för merlot men har här lierat sig med pepparrot, en av vinets svurna fiender. Majonnäsen mildrar som tur är attacken, men vi tar ändå fram det tunga artilleriet i form av italienska 2007 Chunky Red Primitivo (nr 32402, 69 kr) eller 2007 Domingos Private Collection Reserva Touriga Nacional (2558, 119 kr) från Portugal. GRILLAD PORTABELLOSVAMP I LÖKVINÄGRETT MED FETAYOGHURT »Oblandad fetaröra« passar fint till svampspetten. GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka löken. Fräs i 1 msk olja i en liten kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vinäger och socker, låt koka in. Smaka av med 2 krm salt. 2.Skär svampen i bitar. Blanda med 2 msk olja, 1 tsk salt och 4 krm peppar. Fördela svampen på spett. Grilla runtom tills svampen fått färg, ca 3 minuter. Grilla bröden. 3.Fördela yoghurten på 4 tallrikar, strö över smulad fetaost, citronskal och ringla över honung. Krydda med 1/2 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Ringla över lite olivolja. Servera svampspetten på bröden. Klicka på lökvinägretten. Klipp smörgåskrasse över spetten. FÖR 4 PERSONER 600 g portabellosvamp 2 rödlökar 2 msk rödvinsvinäger 1 tsk socker 4 skivor lantbröd 2 dl yoghurt av medelhavstyp (10 %) 100 g fetaost rivet skal av 1/2 citron 2 tsk flytande honung 1/2 ask smörgåskrasse olivolja salt, flingsalt, svartpeppar FÖR ALLA?.Fri från gluten, om lämpligt specialbröd används. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell, och ersätt fetaost med tofu. DRYCKESTIPS Portabello lär trivas bäst med så skilda viner som cabernet sauvignon och pinot noir, men vi chansar på en 2005 Valpolicella Superiore från Allegrini (nr 6010, 99 kr) eller 2007 Cline Zinfandel från Kalifornien (nr 22283, 89 kr). 14 BUFFÉ 5 • 2 009
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40