Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Linas curry Redaktör: Lina Wallentin
son, lina.wallentinson@otw.se Foto: Ellinor Hall 3 X SÖTT PÅ GRILLEN Glöden brukar vara som bäst när midda slut… Passa på att grilla en dessert. ANANAS MED KOKOS Dela en ananas i 4 klyftor. Låt skalet vara kvar men skär bort rotstocken. Grilla klyftorna, vänd då och då så att alla sidor blir grillade. Lägg upp på tallrikar, strö över rostade kokosflingor och bjud kolasås och vaniljglass till. GRILLADE BÄR Ställ en liten kastrull med 250 g frysta tinade bär, t ex hallon och björnbär, 2–3 msk råsocker och 2 msk mandellikör eller mörk rom på grillen. Låt koka upp och småputtra 10 minuter. Servera med vaniljglass och gärna hastigt grillade sockerkaksskivor. GINOBANANER Grillade bananer med choklad är en klassiker. Testa med vit choklad nästa gång. Skåra en banan per person, tryck ner några bitar vit choklad och droppa ev över lite mörk rom. Lägg bananerna på grillen. Njut som de är eller med syrlig sorbet, t ex mango. Blaskig bål – nej tack! Elisa van Leuven, Göteborg, fryser en del av drycken i stället för vatten till isbitar. Mannen grillar – men inte som förr I Skåne och Norrland lägger man fläskfilé och karré på grillen och sippar på en öl i väntan på den perfekta glöden. I Stockholm gäller nötkött och ett glas rött. Det visar Scans årliga undersökning om våra grillvanor. På tillbehörssidan har vi tröttnat på pastasallad, hellre då rena grönsallader och potatissallader i olika former. Så fort vädret tillåter drar den uteälskande svensken igång grillen. Och även när vädret inte tillåter – vart fjärde hushåll grillar flera gånger i veckan under sommarhalvåret, medan vart tredje gör det någon gång varje vecka. Den manliga dominansen kring grillen är på nedåtgående. För fem år sedan sköttes grillandet till 80 procent av män, idag är siffran 65 procent. Vad som läggs på grillen är ett demokratiskt beslut i sju av tio hushåll. Blixtsnabb blåbärscheesecake Blanda 1 burk kesella (10 %) med 1 dl lemon curd. Blanda 1 paket tinade frysta blåbär (200 g) med 1 msk socker. Fördela blåbären i 4 glas. Toppa med citroncrèmen och 4 krossade digestivekex. 16 BUFFÉ 5 • 2 009 dagen går mot sitt Vår i luften är lika med grilltider. Det märks att grillning engagerar – tack för alla goda tips! Det är spännande att få reda på vad ni lagar och äter. Nu är jag mest nyfiken på smarta knep för att få den eviga vardagsmatlagningen att flyta smidigt. Mejla mig och berätta. Publicerade bidrag får boken »Sommarens söta« full med lockande kakor, bullar och tårtor. gy och e Grillade snittar Lägg naanbröd eller halverade pitabröd på lätt oljad dubbelvikt folie. Smula över fetaost, färska örter, skivade oliver, strimlad salami eller något annat du tycker om. Lägg på grillen tills osten mjuknar. Skär i bitar och lägg på ett fat. Perfekt till välkomstdrinken, tycker Anna Hammarberg i Västerås. Lingonaioli Susanne Edholm i Östersund gillar att grilla. Vad som läggs på grillen varierar, men lingonaiolin är obligatorisk. 2 dl crème fraiche blandas med 2 msk lingonsylt, 1 finhackad vitlök, 1 krm salt och 1 krm peppar. Sist vänds några frysta, tinade lingon ner. »Blir det mot förmodan något över är det gott till köttbullar.«
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40