Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 BARBECUE-KARRÉ Äppelmos ger härlig sm
ak i barbecue-glazen, som passar extra bra till fläskkarrén. FÖR 8–10 PERSONER ca 2 kg benfri fläskkarré i bit barbecue-glaze (se recept) salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN 1.Sätt ugnen på 125°C. Gnid in karrén med 2 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 1 timme. Förvara karrén i kylskåp till nästa dag. FESTDAGEN 2.Skär köttet i skivor och grilla/stek 3–4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen. Pensla på glaze i omgångar mot slutet av grillningen. MELONSALSA MED LIME OCH KORIANDER Prova en annorlunda fräsch salsa med kokosmjölk. FÖR 8–10 PERSONER 1/2 honungsmelon (ca 400 g) 2 röda paprikor (à 150 g) 6 salladslökar 3 vitlöksklyftor 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 1 kruka koriander 2 dl kokosmjölk 2 lime, skal och juice 3 msk ljust muscovadosocker salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Dela melonen, kärna ur och skär bort skalet. Skär fruktköttet i cm-stora bitar. Låt gärna melonen rinna av i en sil om den är vattnig. 2.Dela, kärna ur och skär paprikorna i cm-stora bitar. Strimla salladslöken. Skala och finriv vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukterna. Hacka koriandern. 3.Blanda samtliga ingredienser och smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt salsan dra en stund före servering. KRISPIG CRUDITÉ En crudité är helt enkelt en sallad med råa, krispiga grönsaker. Grönsakerna kan skäras upp och läggas i isvatten en timme före serveringen. FÖR 8–10 PERSONER 2 fänkål 2 knippen rädisor 4 morötter 2 gröna äpplen 1 gurka 6 salladslökar 3 msk färskpressad citronjuice kallpressad rapsolja salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär fänkål och rädisor i tunna skivor. Skala och hyvla morötterna tunt. Lägg ev fänkål, rädisor och morötter i iskallt vatten någon timme så blir de ännu krispigare. 2.Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Hyvla långa skivor av gurkan. Strimla salladslöken. 3.Häll av vattnet från morötter, fänkål och rädisor. Lägg detta, äpple, salladslök och gurka i en skål. 4.Blanda en dressing av 1 dl olja, citronjuice, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda den med salladen vid servering. FÖR ALLA? Teriyaki-, sweet chili- och barbecueglaze. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Svartpepparglaze. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på såserna. Kumminglaze. Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. Barbecuekarré.Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Melonsalsa med lime och koriander. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Krispig crudité. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Supermör högrev. Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen. Fänkålscoleslaw. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. Sparris med caesardressing. Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil, läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: byt gräddfil mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart gräddfil. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. BUFFÉ 5 • 2 009 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40