Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 SÅ REGLERAS GRILLVÄRMEN Direkt värme.
Köttet grillas direkt över glöden, vilket ger en hög grilltemperatur. Tumregeln säger att allt som tar mindre än 25 minuter att grilla (t ex kött i skivor, grillspett, korvar) ska grillas med direkt värme och att allt som tar längre tid än 25 minuter (hela köttbitar) grillas med indirekt värme. Gör så här: Fyll grillen med ett jämnt lager kol. Låt kolen brinna ut och vänta tills glöden fått en askgrå färg. Då är det dags att börja grilla. Placera köttet direkt över glöden. Indirekt värme (barbecue). Köttet ligger inte direkt ovanför glöden. Det grillas långsammare vid en lägre temperatur. Använd locket så får köttet mer röksmak. Stora köttbitar blir mörare och saftigare om de grillas med indirekt värme. Ju längre grilltid desto mer röksmak. Vänd köttet då och då under grillningen och fyll på med mer bränsle efter hand om köttbitarna är stora och tar lång tid att grilla. Gör så här: Fyll halva grillen med briketter. Vänta tills glöden har fått en askgrå färg. Placera köttet på den halva av grillen som inte har glödbädd. Använd lock. SVARTPEPPAR-GLAZE 2 msk nymalen svartpeppar 3 dl äppelmos 3 dl hoisinsås 2 tsk worcestersås GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda ihop alla ingredienser.- TERIYAKI-GLAZE 4 dl teriyakisås Linda Jonasson penslar svartpeppar-glaze på skivor av mör högrev. GOTT ATT DRICKA TILL Nya förpackningar, boxar i mindre format och nu senast petflaskor i all ära, men till den stora grillfesten krävs en och annan stor och hederlig treliters bag-in-box.Med hederlig avses då att den verkligen innehåller vin från aktuell årgång eller senaste skördeår och att den visar god marginal till sitt bäst före-datum – som ni gärna kan tidigarelägga med ett par månader för samtliga viner. Här följer ett urval »bibbar« som klarar såväl fördrinken som de »gröna« rätterna och de smakstarka köttbitarna. ROSÉ: 2008 René Barbier Rosado (nr 2751, 195 kr) – ny årgång av matorienterad spansk låda i frisk och fruktig stil med angenäm liten strävhet. Klarar det mesta från välkomstdrink till kött för dem som inte obotligt har fått rödvin på hjärnan. Rosé passar till mer än man tror. VITT: 2007 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi (nr 22424, 195 kr) – gammal italiensk trotjänare och bufféfavorit – ett riktigt allroundvin till allt utom köttet. RÖTT: Välj någon eller några av följande boxar. 2007 Ramos Reserva, Portugal (nr 6139, 209 kr) – medelfylligt, örtkryddigt och fruktigt rött till buffémat, fläsk- och kycklingrätter. 2008 Deep Purple (nr 2002, 194 kr) – kryddigt friskt nytt vin från sydafrikanska Drostdy-Hof gjort av shiraz och pinotage plus en skvätt merlot. Till den litet kryddigare köttbiten. 2007 Mauro Primitivo, Italien (nr 32364, 199 kr) och 2007 Concha y Toro Reserva Carmenère Cabernet Sauvignon (nr 6571, 238 kr) – syditalienskt repektive chilenskt till mörkt kött – blodiga biffar, stekar och vilt – av det smakrika slaget. Alkoholfritt: Ställ fram en karaff vatten plus några flaskor mineralvatten tillsammans med små tetror koncentrerad juice av äpple, lingon och tranbär och låt gästerna blanda själva. På vinsidan rekommenderas vita 2007 Sutter Home Fre Chardonnay (nr 1969, 42 kr) och röda Inglenook St Regis Cabernet Sauvignon (nr 1931, 34 kr). Swedish Barbecue Team Ulrik Lindelöv (lagledare, här i rosa skjorta) och Pontus Söderström har varit med från början i det svenska grillgänget, som började tävla 2003. Redan första året vann de EM och kom trea i VMi Jamaica. Deras signum har blivit att gå ifrån de traditionella tomatbaserade såserna till svenska smaker med till exempel äppelmos i glazerna. Tonvikten ska ligga på att ha trevligt vid grillen, även på tävlingar. Med »fire, food and friends« kommer man långt, resonerar de. Naturligtvis lever de som de lär och missar inte en skön grillkväll med familj och vänner. 6 BUFFÉ 5 • 2 009 BARBECUE-GLAZE 2 dl chilisås av ketchuptyp 2 msk socker 2 msk soja 1 dl äppelmos 2 tsk liquid smoke 2 msk dijonsenap 2 vitlöksklyftor (pressade) GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp alla ingredienser. Låt kallna. SWEET CHILI-GLAZE 4 dl sweet chilisås KUMMIN-GLAZE 3 msk hel kummin 2 dl svartvinbärsgelé 2 dl konc svartvinbärssaft 1 dl japansk soja 4 msk konc kalvfond rapsolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Stöt kumminen i en mortel. Fräs försiktigt i 2 msk olja i en kastrull i 1 minut. 2.Tillsätt övriga ingredienser förutom salt och peppar och koka 5 minuter. Smaka av med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Låt kallna.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40