Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 SAFTIGA REVBENSSPJÄLL Koka spjällen d
agen före. FÖR 8–10 PERSONER ca 3 kg tjocka revben (knäckta) 2 oxbuljongtärningar valfri glaze (se recept) salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN 1.Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del. Lägg spjällen i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna och koka upp. Skumma av med en sked. 2.Tillsätt 2 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Koka spjällen 30–40 minuter, tills köttet har en innertemperatur på 73–74°C. Ta upp och låt ligga i kylen till nästa dag. FESTDAGEN 3.Skär spjällen i 2–3 cm tjocka skivor. Grilla dem 3–4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen. Pensla på glaze i omgångar mot slutet av grillningen. FÖR ALLA?.Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen. Kul att få välja bland glazerna, tycker Karin Lindelöv. HEL KOTLETTRAD Pontus väljer sweet chili-glaze på sin kotlettrad. FÖR 8–10 PERSONER ca 2 kg benfri fläskkotlett i bit valfri glaze (se recept) smör till stekning salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN 1.Sätt ugnen på 125°C. Krydda kotlettraden med 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Bryn den ca 2 minuter runt omi 3 msk smör i en het stekpanna. 2.Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°C, 1–1 1/2 timme. Förvara kotlettraden i kylskåp till nästa dag. FESTDAGEN 3.Skär köttet i skivor och grilla/stek 3–4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen. Pensla på glaze i omgångar mot slutet av grillningen. FÖR ALLA?.Fri från gluten och ägg. Gör laktos- och mjölkproteinfri: byt smör mot laktosfritt respektive mjölkfritt matfett. ÄPPEL- OCH BLOMKÅLSSALLAD Rå skivad blomkål blir jättegott i salladen. FÖR 8–10 PERSONER 2 röda äpplen 1/2 blomkålshuvud (ca 400 g) 4 dl crème fraiche med äpple och pepparrot (eller 4 dl crème fraiche smaksatt med 1 msk riven pepparrot och 2 msk äppelmos) 3 msk skånsk senap 1 påse blandad, krispig sallad (150 g) salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Ta bort rotstocken och skär/hyvla blomkålen riktigt tunt. 2.Rör ihop crème fraiche med senap. Vänd ner blomkål och äpple i dressingen, smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Vänd ner grönsalladen vid serveringen. FÖR ALLA?.Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. GURKSALLAD MED SESAMFRÖN Rostade sesamfrön får en god nötig smak. FÖR 8–10 PERSONER 4 schalottenlökar 1 dl färskpressad citronjuice 3–4 msk honung 2 gurkor 1 dl sesamfrön 1 påse blandad, krispig sallad (150 g) kallpressad rapsolja salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka schalotten- löken. Blanda lök, citronjuice, honung och 1 dl olja. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 2.Skala, halvera, kärna ur och tärna gurkan fint. Rosta sesamfröna i en het och torr stekpanna. 3.Blanda i gurka och sesamfrön i dressingen och låt dra någon timme. Vänd ner grönsalladen vid serveringen. FÖR ALLA?.Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 5 • 2 009 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40