Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 FÖR ALLA? Laxtartar. Fri från gluten
, laktos, mjölkprotein och ägg. Minipizzor med prosciutto och oliver. Fri från ägg. Gör glutenfri: använd glutenfria pizzabottnar. Gör laktosfri: ersätt mozzarellaosten med laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellaosten med tofu. Bakade plommontomater. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Stekt sparris med balsamvinäger, parmesan och rucola. Fri från laktos, men kontrollera brödet. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ och kontrollera brödet. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Kontrollera brödet. Kycklingspett med vitlök, citron och örter. Fri från gluten , laktos, mjölkprotein och ägg. Marinerad mozzarella med yoghurt, chili och basilika. Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein. Fläskfilé. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Tonnatosås. Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Potatissallad med kapris, oliver och persilja. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. FLÄSKFILÉ TONNATO Vitello tonnato görs på kalvkött. Med fläskfilé blir det minst lika gott. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 2 fläskfiléer (ca 1,2 kg) 4 vitlöksklyftor 2 tsk hackad rosmarin rivet skal av 2 citroner olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 125°C. Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor. 2.Skala och finriv vitlöken. Blanda vitlök, rosmarin, citronskal, 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Gnid in filéerna med blandningen. 3.Bryn i stekpanna runt om tills de fått fin färg. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. 4.Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart i ugnen tills innertemperaturen är 70°C. Låt svalna. 5.Skär köttet i tunna skivor på snedden och servera med tonnatosås (se recept). TONNATOSÅS FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) GÖR SÅ HÄR: Skala och grovhacka 2 vitlöksklyftor. Mixa dem tillsammans med 2 burkar tonfisk i olja (à 185 g), 2 äggulor, 4 msk kapris + 2 msk av lagen, 10 blad basilika, 10 blad bladpersilja, 4 msk färskpressad citronjuice och 2 dl mild olivolja i en matberedare eller med en stavmixer. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll upp i en skål och garnera med lite hackad persilja. Servera såsen till fläskfilén. Passar även till kycklingspetten. Gräddfilspannacotta med jordgubbar, vin santo och mandelskorpor. Fri från gluten och ägg om lämpliga skorpor serveras till alternativt utesluts. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och gräddfil. Bjud med lämpliga skorpor alternativt uteslut dem. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och byt gräddfil mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Bjud med lämpliga skorpor eller uteslut dem. TIPS! Rucolaolja I stället för tonnatosås är det gott att ringla lite rucolaolja på fläskfilén vid servering. Mixa 2 dl rucola med 2 vitlöksklyftor och 1 dl neutral rapsolja eller mild olivolja. Smaka av med salt och peppar. Den som vill blandar i lite finrivet citronskal. POTATISSALLAD MED KAPRIS OCH OLIVER Kapris kan ersättas med sardeller, marinerade kronärtskockor eller soltorkade tomater. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 2 kg delikatesspotatis 2 vitlöksklyftor 1 dl vitvinsvinäger 1 1/4 dl olivolja 5 msk kapris 2 dl blandade oliver 2 dl grovt skuren persilja olivolja flingsalt, svartpeppar 10 BUFFÉ 4 • 2 010 GÖR SÅ HÄR: 1.Koka potatisen i lättsaltat vatten. 2.Skala och finriv vitlöken. Blanda, vitlök, vinäger, olivolja, kapris och oliver. 3.Dela potatisen medan den fortfarande är ljummen. Lägg i en skål. Häll över dressingen och blanda runt. Vänd ner persiljan. Krydda med flingsalt och peppar.
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40