Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 buffé Tel redaktionen: 08-728 23 00
Adress: Box 6630, 113 84 Stockholm E-post: red.buffe@otw.se ICA Kort: 033-474790 Övriga frågor: 020-83 33 33 (helgfri mån–fre 9–15) Prenumeration: 021-475 75 40 Pris: 275 kr/helår Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Kenneth Bengtsson Redaktör: Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Lina Wallentinson (tjänstledig) Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Formgivare: Anne Sydquist Red.assistent: Richard Hante Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Vintips: Jan Samuelson Korrektur: Peje Hasselqvist Film på www.ica.se: Robert Kjessel Annonsfrågor: Mathias Grahn, mathias.grahn@ica.se Redaktionsråd: Anna Hedström, Eva Junevad, Christina Karlsson, Helen Rundqvist, Marie Wass, Harriet Tiderman-Säfwenberg Produktion: OTW Publishing, Forma Publishing Group (miljöcertifierat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets Information om rekvisita samt matlagningsfilmer som visar de enklaste handgreppen hittar du på www.ica.se/buffe Grattis Lisa! 50 000 kronor stod på spel då Sveriges bästa nya landskapsrätt skulle utses. Efter en tuff final blev det Lisa Gustavsson Flygts tolkning av den traditionella hälsingeostkakan som segrade. TEXT CAMILLA THÖRNQVIST FOTO EVA HILDÉN SMITH Hur känns det? – Omtumlande, men jättekul! Jag är väldigt stolt över min rätt och glad över att få representera vackra, underbara Hälsingland. Alla ni som inte har varit där – åk dit! Hur har du firat? – När jag fick vinnarbeskedet blev hela kroppen till gelé, det här var ju på riktigt! Sedan gick jag över till grannen och lånade en flaska champagne. Min man och dotter trodde att vi skulle skåla för att jag fyllde år dagen därpå, men det blev ju bara en bonus... Sedan hade vi stor fest. Men någon ostkaka blev det inte, firade med semlor som är min absoluta favoritbakelse. Du hamnade bland annat i TV4:s morgonsoffa, berätta! – Det var extra kul att få bjuda Kristin Kaspersen på rätten. Hon har ju en stark koppling till Hälsingland tack vare mamma Lill-Babs, som är en stor ostkakefantast. Tyvärr åkte jag ifrån chilin, fick fintärna röd paprika i stället så det skulle se bra ut i rutan. Det funkade det med! DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kronor i månaden eller mer med ditt ICA Kort. Mer info på www.ICA.se Nästa nummer kommer 19 maj DAGS FÖR GRILL OCH PICKNICK Paul Svensson tycker att det ska vara grillspett i år. Marcus Samuelsson bjuder på picknick i New York. Och så får vi njuta av Börje Salmings enkla grillrätter. Underbara champinjonspett Paul Svenssons bästa grilltips Små bitar på långa spett! BUFFÉ 5 • 2 010 39 Tips till den som vill laga rätten? – Grunden är en traditionell hälsingeostkaka som är lätt att göra! Tänk på att låta mjölken bli tillräckligt varm och att vasslen får rinna av ordentligt. Gör en stor sats när du ändå håller på och frys in i mindre förpackningar. Ta fram efter behov och lägg i saltlag eller servera på traditionellt vis. Så vad händer framöver? – Jag ska testa en massa recept från landskapsboken, »driva på frusen älv« låter spännande, och så älskar jag västerbottenspaj. Ska också testa att bjuda på små bitar av stekt hamboni som drinktilltugg, kan bli mumsigt! Sedan skulle det vara kul att stå på någon lokal matmässa, och så ska jag nog skicka in ett bidrag med hälsingeostkaka till ostkake-VM i Arbrå... Genom att lägga en traditionell hälsingeostkaka i saltlag skapade Lisa Gustavsson Flygt en svensk variant av den gnissliga halloumiosten. Det blev en vinnare. SÅ GÅR DET TILL: På www.ICA.se/buffe visar Lisa hur du gör en traditionell hälsingeostkaka och lagar Hälsinge Hamboni.
Buffé Sida 40