Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 LÄSARNAS FESTTILLTUGG I förra numret
bad vi läsarna tipsa om sina bästa italienska festtilltugg. Kronärtskocksröra med rostad lök, sardell- och olivspett, ljumma crostinis och mozzarellaspett är några av bidragen. Recepten hittar du på www.ICA.se/buffe. FÖR ALLA? Prosciutto e melone. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Bresaola e rucola. Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Pasta alla pescatora. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Pollo alla diavola. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Pere alla bella Elena. Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och glass. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre och bjud med mjölkfri glass. Italien har cirka 500 registrerade ostsorter där färskostar som ricotta och mascarpone ingår. Här bjuder Marco på en skön bricka med goda ostar. Osten under kniven är grönmögelosten gorgonzola, därefter fårosten pecorino sardo, ko- och getosten caciotta romagna, den halvmjuka kittosten taleggio, hårdosten gruyère från grannlandet Frankrike, och så en klassisk italienare – parmigiano reggiano. Marco serverar gärna lite fi konmarmelad till ostbrickan. Il Dolce PERE ALLA BELLA ELENA En söt avslutning från faster Elena i Neapel, som gör den vid speciella tillfällen. Servera med god glass, gärna italiensk. FÖR 6–8 PERSONER 6–8 päron (tex conference eller kaiser alexander) några myntablad LAG 1 liter vatten 6 msk socker 2 1/2 dl torrt vitt vin 1 dl färskpressad citronjuice CHOKLADSÅS 2 äggulor 1 1/2 dl socker 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl kakao 2 1/2 dl mjölk (3 %) GÖR SÅ HÄR: 1.Skala päronen. Skär bort en tunn skiva i bottnen så att päronen står stadigt. 2.Lägg päronen i en kastrull och häll på vattnet, det ska precis täcka. Tillsätt övriga ingredienser till lagen. Koka päronen mjuka. Kontrollera med en tandpetare. Det tar 10–30 minuter, beroende på hur mogna päronen är. 3.Gör såsen under tiden. Värm upp mjölken i en kastrull, den får inte koka. 4.Blanda äggulor, socker, mjöl och kakao i en annan kastrull. 5.Blanda försiktigt ner mjölken i kakaoblandningen på svag värme. Rör om hela tiden. Såsen ska bli helt slät. När såsen kokat upp är den klar. 6.Om såsen känns för tjock, späd med mer mjölk. 7.Låt såsen svalna något. Ringla den över päronen. Garnera med myntablad. Servera med glass. BUFFÉ 4 • 2 010 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40