Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Testlagarna SÅ TYCKER VI NAMN: Ursul
a Kalizewska BETYG: 3,5 Det här var inte alls gott, beige till utseende och smak. Att laga fi skgryta utan vin sker under tvång... Men inspirerades till att göra en himmelskt god musselgryta andra gången med vitt vin, fräst schalottenlök och morötter. Fyllde på med grädde och toppade med persilja. NAMN: Jonas C Wahlström BETYG: 4,5 Enkelt och lättlagat. Använde räkor och torsk. Gott... Men tråkigt. Använde sej, lax, kräftstjärtar, räkor, morot och purjolök gång två och hottade upp grytan med lite skaldjursfond, vitt vin och kajennpeppar. Serverade med en pepparrotsyoghurt som gav extra sting. NAMN: Helena Sundström BETYG: 3,9 Vilken festmänniska är du och vad bjuder du på? Helena Trerättersmiddagar är väldigt roliga att ordna, och att få duka ett vackert festbord – ett av mina stora intressen! Hembakt bröd förhöjer det mesta, klassisk risotto är bra bjudmat och marängsviss till efterrätt slår aldrig fel. Men det kan bli minst lika trevligt att käka hämtpizza tillsammans, för viktigast är ju att få umgås. Jonas Jag älskar att tänka ut festidéer långt i förväg, skapa menyförslag, skriva inbjudningslista etc. Blir ofta temafester, nu närmast Asien när jag fyller år, med bl a dumplings, kokospanerad kyckling, vårrullar och sushi. Gillar buffébjudningar, skapar en väldigt avslappnad stämning. A och O är rätter som går att förbereda, så jag hinner umgås med gästerna. Ursula Efter studentåren i Lund är jag färdig med pling i glasen, sånghäfte och bordskavaljer. Numera är det anspråkslösa, spontana festtillfällen som gäller. Då brukar den rätta stämningen infinna sig automatiskt. Bjuder på ugnsbakad fisk med grönsaker i säsong och någon kall röra. Frysta lingon med tjinuskisås och glass är gott som dessert. 30 BUFFÉ 4 • 2 010 BUFFÉ 1 1 • 2 009 Kändes sunt att använda potatisvattnet till grytan. Men det blev lite blaskigt, så jag minskade på vattnet andra gången. Bytte lax mot pangasius, räkor mot kräftstjärtar och sugarsnaps mot broccoli. Smaksatte med fi skfond, tomatpuré, vitt vin och lite räkost. Mustigt och gott! ENKEL FISK- OCH SKALDJURSGRYTA En matig och lättlagad middagsgryta. Koka potatisen för sig och tillsätt i grytan när den är nätt och jämnt klar. Då blir det perfekt! Fredagsgott FÖR 4 PERSONER 400 g skinn- och benfri fiskfilé, t ex gös eller lax ca 300 g delikatesspotatis 3 msk konc hummerfond 2 dl crème fraiche 200 g frysta, tinade sugarsnaps ca 100 g kräftstjärtar eller skalade räkor 1/2 dl hackad dill + några vippor till garnering 1 citron pepparmix GÖR SÅ HÄR: 1.Skala potatisen och koka den mjuk under lock i 3 dl vatten. Ta upp potatisarna, men spara kokvattnet i kastrullen. 2.Häll i hummerfond och crème fraiche i potatisvattnet. 3.Skär fisken i ca 3 cm stora bitar. Låt sjuda i såsen under lock 5–6 minuter tills fisken är klar. Blanda ner sugarsnaps, kräftstjärtar eller räkor. Tillsätt den kokta potatisen. Låt alltsammans bli varmt. 4.Tillsätt hackad dill och 1 krm pepparmix. Garnera med dillvippor. Servera grytan med bröd och citronklyftor. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40