Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Matnyttigt från ICA • Kundkontakt 02
0-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • www.ica.se Varför inte prova… PINJENÖTTER: Rostade pinjenötter som strös över en pastarätt signalerar italiensk fredagslyx! De är rika på järn, magnesium, fosfor och zink och är en naturlig källa till selen och kostfibrer. Det ska va gott att leva! Pasta, nötter, pannkakor, sylt och kryddiga korvar… Produkterna i ICAs Gott liv-sortiment är allt det goda man gärna äter, men några snäpp nyttigare. Serien Gott liv kom till 2005 för att tillhandahålla ett sortiment som kombinerade det nyttiga med det goda. – Det fanns många fördomar kring nyttig mat på den tiden. Att man var tvungen att dra ner på kraven på god smak om man ville äta nyttigt exempelvis, berättar Christina Karlsson, som är dietist på ICA. Därför skapades Gott liv, som skulle uppfylla näringsrekommendationerna men ändå vara goda. Allt från saft och sylt till ketchup och yoghurt fanns i sortimentet och de gemensamma nämnarna var minskad mängd socker, fett och salt och ökad mängd fibrer. Sedan dess har både trender och smakpreferenser ändrats, och det var dags för ett lyft för förpackningar och produktval. Gott liv är fortfarande inga extremprodukter utan följer de nordiska näringsrekommendationerna. Det är produkter som passar till dagens alla måltider, från frukostmüslin till korvmiddagen. Syftet är att inspirera till ett sundare liv, inte några radikala förändringar utan mer att hitta välbefinnande och balans i livet. Förpackningarna har också blivit tydligare så att man direkt förstår vad som är »Gott liv« med produkten. När det gäller tillsatserna är utgångspunkten EU:s ekologiska lista med några få tillägg. Produkterna innehåller oftast inga tillsatser alls, men ibland tillsätts exempelvis konserveringsmedel eftersom socker, som man har minskat på, har en konserverande verkan. Något som kan vara bra att veta är att Gott liv-produkterna aldrig innehåller sötningsmedel. Att produkterna fortfarande är lika goda, trots minskad sockermängd, tar man hjälp av konsumentpaneler för att säkerställa. ICA Gott liv kan också innehålla mervärden som exempelvis aktiva bakteriekulturer, vitaminer, mineraler eller andra inslag som är bra för kroppen. FÄRSK PASTA: Fullkorn i färsk pasta hör inte till vanligheterna, men den fiberberikade fettuccinin är perfekt för dig som är på jakt efter extra fibrer. Gjord på durumvete och ägg, för bra smak och spänst. VALNÖTTER: Nötterna är rika på zink och en naturlig källa till kostfibrer. Goda i mat, men passar också att rosta till desserter. Eller som inslag på ost- och charkbrickan. KÖTTFÄRS: Innehåller bara 5 procent fett och är perfekt till köttfärssåsen. Finns även i en variant med 10 procent fett. OST: En ost med 10 procents fetthalt som ändå smakar något? Ja, faktiskt. Den lagrade hårdosten passar på frukostmackan eller skuren i små kuber till ett glas vin. HITTA NY VANA I VÅR Under vecka 16 uppmärksammas hur viktigt det är för hälsan med goda matvanor och fysisk aktivitet. Statens folkhälsoinstitut samordnar veckan, och målgrupper är särskilt barn, tonåringar, äldre samt personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det finns stora sociala skillnader i hälsa, och det här är ett sätt att nå de grupper som har särskilda behov och förbättra förutsättningarna för att äta bra och röra på sig. Det kommer att ordnas allt från föreläsningar om frukt och grönt till stegtävlingar och temadagar. Så ta hjälp av vårljuset och passa på att komma igång! Läs gärna mer på www.ettfriskaresverige.nu 34 BUFFÉ 4 • 2 010 Prisad pesto Bild från Blodomloppet, som ICA är huvudsponsor till. d ICAs egen pesto fick högst poäng när tidningen LagaLätt testade pesto i nr 3/2010. Det var dessutom den näst billigaste. Mycket basilikasmak och grön örtig färg, var några av omdömena.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40