Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 La dolce Italia ITALIENSK AVSLUTNING
I Italien kan en måltid avslutas med såväl ost, färsk frukt som en mer arbetad dessert. Vid extra festliga tillfällen händer det att man serverar alltihop – först ost, sedan efterrätt och frukt och slutligen bakverk tillsammans med spumante, italienskt mousserande vin. Dolci al cucchiaio – efterrätt som äts med sked, t ex tiramisu och pannacotta. Gelati – sorbet och glass, den senare består enligt italiensk tradition av mjölk, socker och äggula med en uppsjö olika smaksättningar. Semifreddo är en s k halvkall glassdessert. La pasticceria – bakverk, småkakor och praliner. MANDELKAKOR MED AMARETTO Oemotståndligt goda kakor som är svåra att få nog av... Den italienska mandellikören amaretto kan ersättas med en extra bittermandel. GER CA 40 KAKOR 200 g sötmandel 1 bittermandel 1 1/4 dl socker 1 1/2 msk amaretto 2 äggvitor florsocker att rulla i GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Hacka eller riv bittermandeln. Mixa sötmandeln fint i matberedare. Tillsätt bittermandel och socker, mixa ytterligare. Häll i en bunke. Rör ner amaretto och äggvitorna, en i taget. 2.Forma ca 1 tsk av den kletiga smeten till en slarvig boll, det går lättare om du blöter händerna lite. Rulla i florsocker. Upprepa med resten av smeten. Lägg bollarna glest på bakpappersklädda plåtar. 3.Grädda mitt i ugnen 10–15 minuter. Kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiga. TIRAMISU MED HALLON OCH CITRON Italiensk favoritdessert som översatt betyder »pigga upp mig«. Med hallon och citron får begreppet en ny, frisk innebörd. GER 6 STYCKEN 3 äggulor 1 1/2 dl florsocker 1 ask mascarpone (250 g) 100 g frysta, tinade hallon rivet skal från 1 stor citron 1 dl kallt, starkt kaffe 1/2 dl konjak, amaretto eller apelsinjuice ca 12 savoiardikex (tiramisukex) färska hallon och citronskal florsocker FÖR ALLA? Caffè arancia. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre. Pinjenötstoppar med citron och choklad. Fri från gluten. Fri från laktos och mjölkprotein om ren mörk choklad används. Innehåller ägg. Tiramisu med hallon och citron. Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Mandelkakor med amaretto. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, Innehåller ägg. Ricottakaka med apelsin och kokos. Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Cornetto med nötkräm. Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, finns fryst från DS/ Fria bröd. Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera smördegen och nötkrämen. Innehåller ägg. 26 BUFFÉ 4 • 2 009 GÖR SÅ HÄR: 1.Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Blanda ner mascarponen och rör till en slät smet. Vänd försiktigt ner de tinade hallonen samt citronskal. 2.Blanda kaffe och konjak. Doppa kexen i kaffeblandningen. Varva kex och mascarponesmet i 6 portionsformar eller kaffekoppar. Avsluta med ett lager mascarponesmet. Täck med plastfilm. Låt stå i kylskåp 6–8 timmar. 3.Garnera varje tiramisu med hallon och citronskal vid servering. Avsluta med att pudra över lite florsocker.
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40