Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Gordon Ramsay Vi är vana att se hono
m gorma och ryta i teve. I boken »Mat med vänner« visar stjärnkocken Gordon Ramsay upp en annan sida – den som leende hemmakock. Här får vi smakprov på hans bästa pastarätter! TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT GORDON RAMSAY, UR BOKEN »MAT MED VÄNNER«, BOKFÖRLAGET MAX STRÖM FOTO DITTE ISAGER – På jobbet arbetar jag i överljudsfart, men kockjackan stannar där! Hemma är köket en plats där man samlas under avspända former. Vi lagar mat med en blandning av skoj och allvar, men det mesta vi gör är spontant, berättar Gordon Ramsay. Gordon, som driver ett 30-tal restauranger och barer runt om i världen, har förärats med ett dussin stjärnor i Guide Michelin. Han medverkar i flera teveserier och ger ut kokböcker på löpande band. I sin senaste bok »Mat med vänner« tolkar han välkända klassiska rätter kryddade med mycket kärlek och örter. Bland pastarecepten utmärker sig en underbar cannelloni gjord på färska lasagneplattor som fylls med spenat, svamp och ricotta. Förbered gärna rätten en dag i förväg, tipsar Gordon, så går det fort i ugnen sedan. Riktigt snabblagad är den vårfräscha linguinen med feta- GORDON RAMSAY. Ålder: 43. Familj: Hustrun Tana Hutcheson, barnen Megan, Jack, Holly och Matilda. Bor: Hus i sydvästra London. Köksknep: Släpp in gästerna i köket och låt dem hjälpa till. Håller formen: Löpning. ost, citron och basilika (här med färsk tagliolini). Gordons variant på carbonara med bacon, ärter och salvia är något som hans barn »bara måste få en gång i veckan«. Vi föredrar att använda sidfläsk i stället för bacon, för som Gordon själv uttrycker det: – Ett recept är en vägledning. Att lägga till, dra ifrån och utveckla är en del av nöjet. Matlagning är verkligen en resa, där vad som helst kan hända! CANNELLONI MED SPENAT, SVAMP OCH RICOTTA »Utsökt rätt som absolut inte bara passar för vegetarianer. Kan lagas i förväg, värm ca 20 minuter i ugnen innan det är dags att äta.« FÖR 4–6 PERSONER 300 g färska lasagneplattor (ca 12 st) 2 msk riven parmesanost smör, olivolja salt, nymalen svartpeppar OSTSÅS 2 msk vetemjöl 1 tsk senapspulver 1 krm kajennpeppar 3 dl mjölk (3 %) 2 dl mild finriven cheddarost 2 msk riven parmesan 2 dl grädde eller crème fraiche FYLLNING 400 g fryst, tinad bladspenat 2 krm riven muskotnöt 500 g svamp, gärna portabella 2 askar ricotta (500 g) 2 msk riven parmesan 12 BUFFÉ 4 • 2 010 GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225˚C. 2.Ostsås: Smält 2 msk smör i en kastrull. Rör ner mjöl, senapspulver och kajennpeppar. Vispa långsamt ner mjölken och rör till en slät blandning. Låt sjuda ca 5 minuter. Rör då och då. 3.Ta från värmen och blanda ner ostarna. Låt svalna. Rör ner grädde eller crème fraiche. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 4.Fyllning: Smält 1 msk smör i en kastrull. Lägg i spenaten. Krydda med muskot, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Fräs ca 3 minuter tills all vätska kokat in. Häll spenaten i ett durkslag. Låt svalna. 5.Dela ev stor svamp. Skär den i skivor. Fräs svampen i 3 msk olivolja i en stor kastrull tills den är mjuk och ev vätska kokat in, det tar ca 5 minuter. 6.Krama ut överflödig vätska ur spenaten och blanda med svampen. Rör ner ricotta och parmesanost. Krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. 7.Bre hälften av ostsåsen i en smord ugnssäker form, ca 30 x 40 cm. 8.Klicka 3 msk av fyllningen längs ena kanten på en lasagneplatta, men lämna lite marginal längst ut. Rulla ihop och lägg i formen med skarven nedåt. Upprepa med resten av lasagneplattorna. 9.Bre resterande ostsås ovanpå rullarna så att de täcks. Strö över parmesanost. 10.Tillaga i ugnen ca 20 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Servera gärna med en grönsallad. FÖR ALLA? Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta och förkoka den. Ersätt vetemjöl med Maizena (majsstärkelse) utrörd i en del av mjölken. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40