Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 25 svenska klassisker framröstade La
ndskapskampen avgjord Tävlingen »Sveriges bästa landskapsrätter« har avgjorts. Hela 15 000 röster trillade in via vykort och på www.ICA.se. Efter en tuff kamp segrade äggakaka över gåsen i Skåne, raggmunk med lingon vann överlägset i Östergötland och ölänningarna höll fast vid sin kroppkaka. Tre andra landskapsvinnare blev västerbottenspaj, skomakarlåda och saffranspannkaka. Här serveras de i form av en trerättersmeny. TEXT CAMILLA THÖRNQVIST UPPLAGNING JACOB GRAY FOTO PEPE NILSSON VÄSTERBOTTENSPAJ Pajen får fylligare smak när osten får smälta ner i gräddmjölken innan den gräddas. GER 10–12 BITAR 2 1/2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 150 g smör 2 msk kallt vatten 1 ägg till pensling FYLLNING 4 dl mjölk 2 dl vispgrädde 350 g riven västerbottensost 6 ägg salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, 1/2 tsk salt och finfördelat smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. 3.Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila kallt i 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet. 4.Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut och sänk värmen till 150°C. 5.Koka upp mjölk och grädde, ta av från värmen. Blanda i osten, rör om tills den har smält. 6.Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. 7.Grädda pajen i ca 45 minuter. Servera med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom. 12 BUFFÉ 8 • 2 009 SKOMAKARLÅDA Skomakarlåda görs på biff. Med oxfilé blir den extra festlig. FÖR 4 PERSONER 4 skivor oxfilé eller utskuren biff (ca 500 g) 800 g potatis 2–3 dl mjölk 1/2 paket bacon (70 g) 1 dl rött vin 2 msk konc ox- eller kalvfond 2 msk hackad persilja smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen. 2.Värm mjölken. Blanda med potatisen (börja med den mindre mängden och tillsätt ev mer). Rör ner 2 msk smör och vispa moset fluffigt. 3.Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Ställ åt sidan och håll det varmt. 4.Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper. 5.Stek filéerna/biffarna 2–3 minuter på varje sida i 1 msk smör. 6.Ta upp och varmhåll. Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt koka 1–2 minuter. 7.Lägg köttbitarna på moset och toppa med bacon blandat med persilja och lite skysås. Servera gärna med kokta grönsaker, t ex rödbetor, morötter och haricots verts. SAFFRANSPANNKAKA Salmbär hör ihop med saffranspannkaka. Bäret växer vilt på Gotland och är släkt med björnbär, men smakar som hallon. FÖR 6–8 PERSONER 1 liter färdig risgrynsgröt 1 paket saffran (1/2 g) 2 msk strösocker 1 dl mandel 3 ägg 1 1/2 dl vispgrädde 1 tsk vaniljsocker smör till formen GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Stöt saffran och socker i en mortel. Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint. 2.Blanda risgrynsgröt, ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Blanda väl och häll i en smord, ugnssäker form, ca 20 x3 0 cm. 3.Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde och salmbärs- eller björnbärssylt. FÖR ALLA? Västerbottenspaj. Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Skomakarlåda. Fri från gluten och ägg, men kontrollera fonden. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk, laktosfritt matfett och kontrollera fonden. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre, byt smör mot mjölkfritt matfett och kontrollera fonden. Saffranspannkaka. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Fri från gluten. NÄRKE: SKOMAKARLÅDA »I Kumla är alla skomakare, alla utom prästen och länsman, men prästen han halvsular«, lyder ett gammalt uttryck. I början av 1900-talet låg halva Sveriges skotillverkning i Närke. Som mest fanns 60 skofabriker i Kumla, och Örebro bär smeknamnet skomakarstaden. Så den vinnande landskapsrätten gör skäl för namnet.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40