Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 LINS- OCH SVAMPRÖRA Ett vegetariskt n
yttigt, fettsnålt och prisvärt smörgåspålägg med t ex salladsblad, groddar, gurka och tomat. FÖR 4 PERSONER 1 dl torkade röda linser 1 gul lök 1/2 grönsaksbuljongtärning 100 g champinjoner 1/2 msk majsstärkelse (Maizena) 1 tsk tamari eller japansk soja vatten, olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och hacka löken. Koka upp linserna i 2 dl vatten med löken och buljongtärningen. Sjud i 15 minuter tills linserna är mjuka. 2.Finhacka och fräs champinjonerna 3–4 minuter i 1 msk olivolja. 3.Rör ut majsstärkelsen i 1 msk kallt vatten. Rör ner i den varma linsröran. Låt koka upp. Tillsätt champinjoner och tamari/soja. 4.Mixa med stavmixer eller i matberedare till en smet. Häll i en burk och låt svalna. Linsröran stelnar när den blir kall. Förvara i kylskåp i högst 4 dagar. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera buljongtärningen. CRANKS LEGENDARISKA FULLKORNSBRÖD Det här är Cranks speciella recept på bröd som inte behöver knådas, »för att hjälpa den upptagna husmodern som ville baka sitt eget bröd«, som det står i min slitna kokbok. Cranks legendariska vegetariska restaurang öppnades 1961 på Carnaby Street i London. GER 2 STORA BRÖD ca 2 1/4 liter grahamsmjöl (1,35 kg) 1/2 paket jäst (25 g) 1 msk råsocker 9–12 dl ljummet vatten (37°C) olja, salt (gärna havssalt) GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda jäst och socker i en stor bunke tillsammans med 1 1/2 dl av vattnet. Låt jästlösningen stå på ett varmt ställe i ca 10 minuter tills den börjar bubbla. 2.Tillsätt mjöl, 2 tsk salt och resten av det ljumma vattnet. Blanda väl, det går bäst för hand. Dela degen i hälften och lägg den i 2 brödformar som penslatsmed olja. 3.Sätt ugnen på 200°C. 4.Ställ formarna på ett varmt och dragfritt ställe, täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 20 minuter. 5.Grädda 35–40 minuter mitt i ugnen. Låt svalna under duk innan bröden stjälps upp. FÖR ALLA? Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten. Woodstock 40 år Woodstockfestivalen 1969 präglades av rock och naturlängtan. Under tre dagar skulle fred, musik och kärlek föra människor närmare naturen. På festivalen serverades bland annat vegetarisk och ekologisk mat. Festivalen var planerad för 200 000 besökare, den verkliga siff ran blev i stället drygt den dubbla.Woodstock har sedan dess blivit ett legendariskt begrepp. Men trots att festivalen fi ck sitt namn av staden Woodstock, utanför New York, var det inte där den hölls.Arrangörerna kom nämligen fram till att omgivningen runt staden inte var tillräckligt »back to nature« och fl yttade hela arrangemanget till en mjölkfarm i staden Wallkill några mil därifrån. Dåtidens största artister uppträdde på festivalen. Arrangörerna hade gett sig den på att fåmed de främsta artisterna och betalade dubbla gager. Bland andra spelade Janis Joplin, Joe Cocker (se bilden bredvid) och Creedence ClearwaterRevival. 1994 anordnades en ny Woodstockfestival,men antalet besökare blev bara en bråkdel. 6 BUFFÉ 8 • 2 009 FOTO THE NEW YORK TIMES
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40