Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 6 pajer i panna Fullmatade pajer är
tacksam snabbmat. Det tar visserligen lite tid att göra, men ju större form desto fler pajbitar till frysen, bara att ta fram och värma när hungern sätter in. Här ger vi tips på sex smakrika fyllningar. PAJSKAL I LÅNGPANNA – grundrecept Blanda snabbt ihop degen till pajskalet så får pajskalet den rätta frasigheten. Ska du göra en paj i en vanlig rund form? Halvera då receptet. GER 8–10 BITAR 250 g smör eller margarin 6 dl vetemjöl vatten ÄGGSTANNING 5 ägg 5 dl mjölk salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Skär smör eller margarin i små bitar. Blanda det med mjölet och finfördela med en gaffel eller fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt 4–5 msk vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. 3.Tryck ut degen i en långpanna (ca 34 x 40 cm). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ kallt i 15–30 minuter. 4.Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Välj att fylla med något av förslagen nedan. LINSER & SPENAT Skala och finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Hacka 6 inlagda soltorkade tomater. Fräs lök, vitlök och 450 g fryst bladspenat, (tinad, urpressad) i 2 msk olja 3–4 minuter. Ta av från värmen. Blanda i 2 burkar röda linser (kokta, avrunna à ca 400 g) och tomaterna. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Fyll pajskalet med spenat- och linsröran. Häll på äggstanningen och smula över 200 g fetaost. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. PÄRON & OST Skär 500 g rökt/kokt skinka i cm-stora tärningar. Dela, kärna ur och skär 2 fasta päron (200 g) i tunna skivor. Vispa ihop äggstanningen med 1 burk kesella lätt (2 1/2 dl, 1 %). Fördela skinktärningar och 200 g ädelost (grovriven) i pajskalet. Häll på äggstanningen. Fördela päronskivorna överst. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. SÅ GÅR DET TILL Påwww.ICA.se/buffe kan du se hur man gör en paj i långpanna. RICOTTA& KRONÄRTSKOCKA Skär 1 ask körsbärstomater (250 g) i hälften. Krama dem lätt så att lite av vätskan försvinner. Rosta 3/4 dl pinjenötter i en torr och het stekpanna. Häll av marinaden från 1 burk inlagda kronärtskockshjärtan och skär varje i 2–3 delar. Blanda 2 burkar ricottaost (à 250 g) med 1 burk grön pesto (ca 200 g), 5 ägg och 2 dl mjölk. Fyll pajskalet med ricottablandningen. Fördela kronärtskockorna, pinjenötterna och tomaterna med snittytan upp på blandningen. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. Toppa pajen med 10 skivor parmaskinka (ca 140 g) och blad från 1/2 kruka basilika. OLIV & TONFISK Skala och finhacka 2 schalottenlökar och 3 vitlöksklyftor. Fräs detta i 1 msk smör 3–4 minuter. Finhacka 20 sardellfiléer (2 askar à 100 g). Skär 3 tomater (ca 250 g) i skivor. Häll av 2 burkar tonfisk i olja (à ca 185 g). Fördela tonfisk, sardeller, lök, vitlök och 1 burk kärnfria kalamataoliver (ca 300 g) i pajskalet. Häll på äggstanningen. Lägg på tomaterna och strö över 2 dl riven lagrad ost. Mal över lite svartpeppar. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. LAMMFÄRS & CHÈVRE Skala, halvera och skär 3 rödlökar (450 g) i tunna skivor. Fräs löken försiktigt i 1 msk olja och 1 msk smör ca 15 minuter. Lyft ur löken och bryn 1 kg lammfärs, 2 vitlöksklyftor (pressade) och 1 msk torkad rosmarin 5–6 minuter. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt svalna. Lägg färsblandningen i pajskalet. Fördela löken över. Häll på äggstanningen. Smula över 250 g chèvre. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. SVAMP & VILTSKAV Skär 500 g svamp i bitar. Skala och finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Dela, kärna ur och skär 1 gul paprika (200 g) i tärningar. Fräs svampen tills vätskan kokat bort. Tillsätt 2 msk smör och låt fräsa 2–3 minuter. Lyft ur svampen. Fräs lök, vitlök, paprika och 1 paket viltskav (fryst, tinad, 240 g) 6–7 minuter. Smaka av med 1–1 1/2 tsk sambal oelek, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda skaven med svamp och 2 msk timjan (repad och finhackad). Lägg svamp- och skavblandningen i pajskalet. Häll på äggstanningen och strö över 3 dl västerbottensost. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. FÖR ALLA? Se www.ICA.se/buffe Potatis med 4 fyllningar Goda fyllningar i bakad potatis och på toast eller mörkt, grovt bröd. AVOKADO & BACON Strimla och knaperstek 1 paket skivat bacon (140 g). Låt rinna av på hushållspapper. Dela, kärna ur och gröp ur 2 avokador. Skär i cm-stora bitar. Blanda bacon och avokado med 500 g keso. KALKON, KESO & OLIV Strimla 100 g rökt kalkon. Skiva 10 gröna pimentofyllda oliver. Skala, kärna ur och finhacka 1 äpple. Blanda detta med 2 burkar keso feta och oliv (à 250 g). Smaka av med svartpeppar. ÄGG & LAX Blanda 2 dl lättcrème fraiche, 2 msk majonnäs och 1 msk grovkornig senap. Skala och grovhacka 4 hårdkokta ägg. Hacka 150 g kallrökt lax. Vänd ner detta. Smaka av med 2msk klippt krasse, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. KRÄFTSTJÄRTAR Häll av 1 burk kräftstjärtar (360 g). Skala och finhacka 1 rödlök (ca 100 g). Hacka 1 fänkål (ca 200 g). Blanda detta med 4 dl matyoghurt (10 %), 3/4 dl majonnäs, 1 msk finskuren dill, 2 msk färskpressad citronjuice, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. BUFFÉ 8 • 2 009 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40