Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 Månadens fråga GRATINERAD HALLOUMIPA
STA Både cypriotisk halloumiost och italiensk mozzarella ryms i den här krämiga pastagratängen. FÖR 4 PERSONER 250 g pasta, t ex penne 1 liten rödlök 1 liten zucchini (250 g) 1 halloumiost (250 g) 1 ask körsbärstomater (250 g) 2 vitlöksklyftor 1 burk tomatsås (pastasåstyp, ca 400 g) 1 påse färsk spenat (70 g) 1 påse riven mozzarella (150 g) olivolja salt, peppar FÖR ALLA? Fri från glutenom specialpasta används. Fri från ägg om äggfri pasta används. Innehåller laktos och mjölkprotein. GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av, skölj i kallt vatten och lägg tillbaka i kastrullen. 2.Skala, halvera och skär löken tunt. Skär zucchinin på längden och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skär halloumin i cm-stora tärningar. Skär tomaterna i hälften. 3.Fräs zucchinin i 1/2 msk olja på hög värme ca 5 minuter. Tillsätt löken och låt fräsa med på slutet. Skala och pressa i vitlöken. Smaksätt med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg det åt sidan. Stek halloumin i 1 tsk olja tills den får fin färg, ca 3 minuter. 4.Blanda tomatsås, stekta grönsaker, halloumi och spenat med pastan. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Fördela pastan i en ugnssäker form. Strö över mozzarellan. Gratinera i ugnen ca 10 minuter. Tillbaka till vardagen – vilka är dina bästa vardagsknep? Åke Nilsson: Min vardag är ganska lugn, så jag har gott om tid att planera och laga mat. Oftast blir lunchen huvudmålet. Stekt lax med ångkokta rotfrukter och grönsaker är min vardagsfavorit! Rotfrukter finns alltid i butiken, dessutom är det en snabb och enkel rätt. Annars tycker jag om att laga blodpudding kryddad med ingefära och stekt bacon. Billig mat som håller länge i kylen. Malin Sollert: Jag tycker det är svårt att komma på och laga varierad mat ibland. Att få fram mat på bordet innan alla i familjen ska iväg till träningar är en riktig utmaning! För att få inspiration tittar jag bland recept, storhandlar gör jag en gång i veckan. Jag försöker att inte laga samma rätt till middag som barnen har ätit i skolan, men det är svårt att hålla koll! Köttfärssås och spagetti är en rätt som alltid går hem! Mikaela Fredin: Jag har oftast kycklingfilé, köttfärs, potatis och pasta hemma. Krisar det kan man alltid få ihop något. Någon gång i månaden får jag ett ryck och gör matsedel för en vecka. Sedan åker jag och handlar. Tyvärr brukar middagsplanerna ändras och vissa varor hinner bli gamla. En riktig snabbis är lövbiffspanna med lök och crème fraiche smaksatt med svamp. Testlagarna NAMN: Åke Nilsson BETYG: 4,3 Lättlagat och gott, även om konsistensen på halloumin är lite speciell. Andra gången bytte jag ut tomatsåsen mot färska hackade tomater. Jag blandade också i ångkokt broccoli och stekta bacontärningar. Bacontärningarna lyfte smaken på rätten, som fick tummen upp av barnbarnen. NAMN: Mikaela Fredin BETYG: 3,8 Halloumiosten var ingen favorit i vår familj. Vi bytte ut den mot chorizo, som vi skivade och stekte. Dagen efter hade vi crème fraiche och oliver till resten av gratängen. Andra gången testade vi att smula i fetaost. I stället för spenat hade vi i mâchesallad – det blev lika gott. NAMN: Malin Sollert BETYG: 4,3 En praktisk rätt som hela familjen tyckte om! Halloumiosten gav rätten en spännande smak, och med pastasåsen blev det inte torrt. Andra gången hade jag i pressad kalkon på burk och tomatsås med basilikasmak. Jag tyckte det blev väldigt gott, även om den nya varianten inte föll barnen i smaken. BUFFÉ 8 • 2 009 29 Vegetarisk
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40