Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 TOFU MED SOCKERÄRTER Låt gärna tofun
marinera över natten. FÖR 4 PERSONER 600 g tofu (helst färdigmarinerad, se tips) 1/2 dl sesamfrön 2 vitlöksklyftor 1/2 knippe salladslök 150 g sockerärter tamari eller japansk soja rapsolja, sesamolja MARINAD 2 msk tamari eller japansk soja 2 msk finriven ingefära färskpressad juice av 1 citron 2 vitlöksklyftor (pressade) 2 krm chilipulver GÖR SÅ HÄR: 1.Rör ihop ingredienserna till marinaden. Skär tofun i 2–3 cm stora tärningar. Låt den marinera minst 1 timme, gärna över natten i kylen. Rör om några gånger under tiden. 2.Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. 3.Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skär salladslöken i strimlor. Fräs vitlöken i 1 msk rapsolja i en wok-/stekpanna någon minut. Tillsätt salladslök och sockerärter, fräs ca 5 minuter. 4.Lägg i tofun med sin marinad och rör om försiktigt så att tofun inte faller sönder. Smaka av med 1–2 msk sesamolja och 1–2 tsk tamari eller soja. Strö över de rostade sesamfröna och servera med kokt ris. TIPS! TOFU ÄR EN OSTLIKNANDE massa gjord av sojabönor. För vegetarianer är tofu en utmärkt källa till protein. Det finns både neutral och marinerad tofu att köpa. Här har vi använt en marinerad tofu som vi gett ytterligare smak med egen marinad. FRASIG SELLERI MED SVAMP Njut av sensommarens rotfrukter och skogens svamp. Palsternacka och kålrabbi kan tillagas på samma sätt som selleri. FÖR 4 PERSONER 1–2 rotselleri (ca 700 g) 2 vitlöksklyftor 1 dl ströbröd 300 g blandad svamp eller champinjoner 3 msk hackad persilja 2 dl matyoghurt (10 %) olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär sellerin i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Skär den sedan ev i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Ta upp och låt rinna av väl. 2.Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Fräs försiktigt i 2–3 minuter i olja. Ta upp vitlöken. 3.Vänd selleribitarna i ströbrödet. Stek dem på svag värme tills de fått fin färg, ca 3 minuter på varje sida. 4.Skär svampen i bitar och fräs ca 5 minuter i 2 msk olja. Ta av från värmen och låt svalna någon minut. 5.Tillsätt persilja, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda i yoghurten och rör om. Klicka svampfräset på sellerin och servera gärna med råris och en sallad. BUFFÉ 8 • 2 009 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40