Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Woodstock 40 år Vi firarmed Vi firar
med nostalgifest Nu är det exakt fyrtio år sedan en halv miljon människor träffades i Woodstock för att lyssna på Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joan Baez, The Who, Santana, Ravi Shankar… En av de största händelserna i den moderna musikhistorien. Men Woodstock var mer än så, om inte startskottet så i alla fall en bekräftelse på ett nytt alternativt sätt att tänka. Ungdomar hade flytt storstäderna för att slå sig ner på landet, odla sina egna grönsaker utan gifter, bygga sina egna hus och starta kollektiv för att kunna leva så enkelt och så nära naturen som möjligt. Dessa värderingar är idag aktuella och accepterade av en växande majoritet – inte bara av en sökande alternativ hippierörelse. TEXT, RECEPT OCH FOTO KÄRSTI STIEGE Raw food, Slow food, ekologiskt och biodynamiskt. Klimatsmart, Rättvisemärkt, surdeg och Saltå kvarn … Intet nytt under solen! För mig känns det i alla fall inte särskilt nytt! Med min hippiebakgrund, född på tidigt 50-tal, är allt detta snarare självklart och en filosofi som föddes för närmare fyrtio år sedan. På 60-talet besökte jag Cranks i London – mig veterligt den första vegetariska restaurangen i väst med filosofi n att naturen vet bäst, och att den mat vi äter bör ligga så nära det tillstånd i vilket den skördats som möjligt! I vackert lergods, från lokala keramiker, serverades smakfulla vegetariska rätter. Väldoft ande linsgrytor, matiga färgstarka sallader, krämiga soppor och rätter med alger, tofu och tamari. Kryddningen var inspirerad från öst med ingefära, spiskummin, garam masala och koriander, kryddor som inte fanns i så många svenska butiker då. Tillmaten drack man örtte eller färskpressade juicer av morot och vattenkrasse, yoghurtdrinkar, smoothies, och åt Cranks underbara bröd, se sidan 6. Här hemma föddes alternativa kollektiv som Moder Jord i Skåne, en inspiration till filmen »Tillsammans«. Antroposoferna i Järna hade redan sitt skötebarn Saltå kvarn där det hade bakats biodynamiskt bröd i en björkvedseldad ugn sedan femtiotalet. I köken på grönavågenkollektiven runt om i landet mjölksyrades grönsaker i bruna lerkärl, på fönsterbrädorna samsades groddar och örtkryddor.Tofu, soja och sesamfrön blev nyttiga källor till protein och kalcium. För att hålla sig frisk och energisk drack man vetegräs och spirulina. Nu finns nästan allt att köpa i närmsta butik – men i trendigare förpackningar! Jag minns så väl när jag som nybliven mamma tog vår rosa Renault 4 L till Järna för att köpa biodynamiskt odlat grahamsmjöl i 25kilossäckar från Saltå kvarn. Min ambition var att bli en riktig bullmamma!Tillsammans med de kinesiska tygblöjorna (sopberget var stort redan då!), förpackningar av linser, sojabönor och kikärter lade jag sedan säcken i vår avlutade kökssoff a i Söderlägenheten. Men jag hade varken tid eller tålamod att baka bröd eller bullar – med resultat däreft er. Bullarna blev små runda, torra knölar och matbrödet gick endast att äta nybakat och varmt. Eft ersom mjölet inte var behandlat med kemikalier började så sakta små djur att kläckas i säcken som låg i kökssoff an, det kryllade avmaskar och mjölbaggar och den tunga säcken med det dyra mjölet fick slängas i närmsta container! Präktig mamma kapitulerade och till pappans stora glädje blev det fortsättningsvis en ljus fluffig limpa från ICA på Folkungagatan. Det lilla barnet växte och det var dags för de första smakportionerna. Kunde man börja med mosade linser tro? Inte skulle mitt barn äta barnmat på burk och stödja de multinationella företagen som sålde mjölkersättning till stackars barn i Afrika. Men barnet var av en annan åsikt. Till och med vår hund Lingon tittade skeptiskt på mamman som med knep och hot försökte få ungen att öppna munnen. Präktig mamma kapitulerade igen och det fick bli majspuré på burk. När jag ser alla trendiga böcker och läser den uppsjö av artiklar som publicerats de senaste åren känns det lite som en upprepning, men idag förpackat lite tjusigare, lite trendigare. Frågorna är dock minst lika viktiga som förr, om inte viktigare. En skillnad idag är att det är accepterat och till och med ett måste att tänka på hur vår mat kommer till vår tallrik.Och att vi blir vad vi äter är en självklarhet! I nästan alla butiker runt om i landet kan vi nu köpa ekologiskt, och det är ett utbud som aldrig förr av nyttigheter som påverkar vår hälsa till det bättre, som »Hälsomedvetenmat« eller »Functional food«. Djurhållningen har blivit bättre tack vare konsumenternas höga krav och ny lagstiftning, och även om kritiska röster har höjts att maten inte skulle räcka till alla om vi satsar helt på ekologiskt så känns det helt rätt att maten ska tillverkas utan onödiga kemikalier och tillsatser, att en lycklig ko eller gris producerar godare kött och att ett ägg smakar bättre från en höna som går fritt och pickar är självklart. Surdegskurserna är fullbokade, getost från mejerierna i norr går åt som smör i solsken och det känns som om vimänniskor har en djup längtan tillbaka till det naturliga och enkla som aldrig förr. Och det gläder inte bara mig, en 50+kvinna med de alternativa hippieidealen kvar.Hela vår kära moder Jordmår bra av detta, och kanske kan vi hjälpa henne att återhämta sig så att våra eft erlevande kan leva vidare med dessa lärdomar från tidigare generationer.
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40