Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Linas curry PASSA PÅ… När hungern är
som störst smakar grönsakerna som bäst – fånga ögonblicket. Den extra söta spetspaprikan skuren i stavar brukar gå hem hos barn. Eller blomkål i små buketter, små körsbärstomater och morötter i sneda skivor. Knaprig sysselsättning som räcker ända hem. DIPP-TIPS En dipp uppgraderar grönsaksstavarna. Blanda kronärtskockskräm eller pesto med 1 dl matyoghurt. Eller värm jordnötssmör några sekunder i mikron– extra gott till morotsstavar. Mixade tinade gröna ärter, en skvätt rapsolja, lite färskpressad citronjuice, salt och peppar blir en snyggt knallig dipp. Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Foto: Ellinor Hall PIGG GODING Söta russin och mättande mandlar i en liten energikickande boll: Kör 3 dl mandlar fint i matberedaren. Tillsätt 1 1/2 dl torkade aprikoser och kör så att de blandas väl. Tillsätt 1 msk honung, 1 1/2 msk kakao och 1 krm salt. Fortsätt köra tills degen går att rulla till bollar. Rulla bollarna i hackad mandel. Nu drar skola och jobb igång igen – liksom föresatserna om middagar med större variation och mindre panik. Tack för alla smarta tips! Steget före »Samtidigt som vi lagar söndagsmiddagen gör vi en soppa till tisdagens middag. Ofta en grönsaksvariant på fräst lök och vitlök, buljong och till exempel morot som får koka och mixas slät. På tisdagen tillsätts grädde, kryddor och kanske några grönsaker i bitar. En klämgrillsmacka med stark ost är gott till.« Elin Lindblad, Uddevalla Dressa upp salladen Om några månader behöver vi liva upp oss med en höstfest – vad bjuder ni på som nattamat? Publicerade tips får en kokbok. Karin Pantzar lägger några recept på dressingar och goda salladssåser i plastfickor i lådan hon förvarar olja och vinäger i. Jag hänger på och tipsar om enkla dressingar. Sätt upp på insidan av skafferiet. KLASSISK DIJONDRESSING 1 msk dijonsenap + 2 msk vitvinsvinäger + 3 msk olivolja + 1 krm socker + 1/2 tsk salt + 1 krm peppar KAPRISVINÄGRETT 3 msk olivolja + 2 msk vitvinsvinäger + 2 tsk hackad kapris + 1 hackad vitlöksklyfta + 1/2 tsk salt + 1 krm peppar SESAMVINÄGRETT 1 msk sweet chilisås + 2 msk färskpres- sad limejuice + 1 msk japansk soja + 1 tsk sesamolja + 1 msk sesamfrön TÄNK DUBBELT »Satsa på mat som går att kombinera och laga i dubbel sats. Min favorit är att starta veckan med pannkakor. Nästa dag blir det köttfärssås. På onsdagen är middagen klar – köttfärsfyllda crêpes!« Maria Andersson, Dvärsätt 24 BUFFÉ 8 • 2 009 SKOGENS SÄSONGER »Svamplycka« är både svampbok och kokbok. Svampexperten Pelle Holmberg berättar om skogens skörd från försommar till sen höst. Kocken Jens Linder lagar både klassiska och oväntade rätter på kremlorna, riskorna och sopparna. Bonnier Fakta. LAGA I NYA LYAN Snabbnudlar eller snabbnudlar? »Basickokboken« inspirerar till mer varierad matlagning i första egna lyan. Kocken Örjan Kleins recept är lagade på billiga ingredienser och är enkla att följa även för den som känner sig ovan i köket. Ica bokförlag. SMART MAT Tomatsalladen blir en gazpacho och det överblivna brödet en fransk brödgratäng. I »Fattiga riddare – och andra kökshjältar« ger Anna Lind Levin och Zeke Lind idéer på hur vi kan laga smartare och ta vara på maten bättre – och på köpet laga roligare mat. Bilda Förlag. LÅT GRANNEN GÖRA JOBBET Anita Markström i Örebro har goda grannar. På tisdagen kommer grannfamiljen till Anita och på torsdagen bjuder de igen. Rejäl vardagsmat gäller, som linssoppa med hembakt bröd eller en kycklinggryta. »Det är skönt att slippa disk, matlagning och planering en dag i veckan. Och inte speciellt jobbigt att laga för fyra till när man ändå håller på.« Tunna skivor Skiva årets äppelskörd tunt på mandolin och låt torka på snören några dagar till seggoda äppelringar. Eller hyvla fänkål, rödlök och gurka lika lövtunt som vilken kock som helst.Med en mandolin kan man enkelt skiva frukter och grönsaker från cirka en halv millimeters tjocklek och uppåt. Mandoliner finns att köpa i köksbutiker.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40