Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 buffé Tel redaktionen: 08-728 23 00
Adress: Box 6630, 113 84 Stockholm E-post: red.buffe@otw.se ICA Kort: 033-474790 Övriga frågor: 020-83 33 33 (helgfri mån–tors 10–16) Prenumeration: 021-475 75 40 Pris: 275 kr/helår Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Kenneth Bengtsson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Formgivare: Helena Törnblom Edström Red.assistent: Richard Hante Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Vintips: Jan Samuelson Korrektur: Peje Hasselqvist Film på www.ica.se: Robert Kjessel Annonsfrågor: Pia Modin-Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Anna Hedström, Eva Junevad, Christina Karlsson, Helen Rundqvist, Petra Sintorn, Harriet Tiderman-Säfwenberg Produktion:OTW Publishing, Forma Publishing Group (miljöcertifierat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets Information om rekvisita samt matlagningsfilmer som visar de enklaste handgreppen hittar du på www.ica.se/buffe I nästa nummer :Med smak av DITT LOKALA SKAFFERI I nästa nummer har vi skördefest i Buffé. Trädgårdens vinbär, plommon och äpplen och skogens lingon hamnar i härliga chutneys, pajer och tårtor. Vilt som ren och älg, kantareller och rotfrukter blir till smakrika grytor, gratänger och andra rätter. De närmaste månaderna sjuder det av mataktiviteter runt om i Sverige. Så redan nu tipsar vi om skördefester, marknader och festivaler. Vårt fylliga kalendarium med hundratals evenemang finns på www.ICA.se/buffe. Det blir äppelkalas i nästa nummer. SMAKLUST 21–23 aug, Tantolunden, Stockholm. 300 mathantverkare från olika regioner runtom i Sverige. Besök smakverkstaden och smakteatern. Lär dig baka surdegsbröd eller koka fin marmelad. Med SM i mathantverk. MAT I KVADRAT 23 aug, Fredriksdal Museer och Trädgårdar, Helsingborg. På varsin kvadratmeter i Fredriksdals kulturträdgård har tio av Skånes mest kända kockar fått odla sina favoritråvaror ekologiskt. Nu är det dags att skörda och laga till grödorna. Ciceron är Bo Hagström från »Solens mat«. FÖR ALLA? Grön text – fritt fram! Visar att receptet är fritt från gluten, laktos, mjölkprotein eller ägg. Röd text – stopp och byt ut! Visar hur receptet kan förändras så att det blir gluten-, laktos-, mjölkproteineller äggfritt. Blå text – svårt att anpassa! Visar att receptet innehåller gluten, ägg, laktos eller mjölkprotein och att detta är en väsentlig del av receptet – som är svår att ersätta med något annat. Därför får du Buffé Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kronor i månaden eller mer med ditt ICA Kort. Mer info på www.ICA.se MATFESTEN 27–30 aug, Skellefteå. Kockdueller, final i årets Skellefterätt, matlagningskurser för barn och skördemarknad med fokus på lokala produkter. Restaurangtälten serverar allt från wokat och grillat till sjurätters gourmetmenyer. Förra året lockade Matfesten 45 000 besökare. SILLENS DAG 29 aug, Simrishamn. Lär dig allt om sillens vandring från båt till bord. Besök fryshus med istillverkning, en modern fiskebåt och fiskfabriken. Sillrökeri och restaurangerna kring hamnen serverar sill i olika former. OSTRONETS DAG 5 sep, Grebbestad. Ostronöppning, försäljning och ostronsafari. ÖSTGÖTADAGARNA 5–6 sep, hela Östergötland. Årligt arrangemang med över 100 evenemang runt om i länet. Hantverk, konst, mat och dryck står i centrum. I år går Östgötaäppelkakan 2009 av stapeln. Kakan kommer att serveras hos 25 av de deltagande företagen. SKÖRDEFEST PÅ VÄRMLANDSNÄS 5–6 sep, södra Värmland. Populär skördefest som drar tusentals besökare. Den kända »näspotatisen«, rökt och gravad lammkorv, Herrestadslimpan, Näsets vaniljbullar och rökt vänersik är några av specialiteterna. Extra för i år är skapandet av en tio kvadratmeter stor tavla av potatis. EKORUNDAN 5–6 sep, hela Skåne. Besök ekologiska gårdar runt om i Skåne. Smaka på mat, få odlingstips, självplocka m m. MAT RUNT SILJAN 5–6 sep, Rättvik, Leksand, Mora, Orsa och Vansbro. Matmarknader och öppet hus på gårdarna runt Siljan. JORDENS MAT 12–13 sep, Gunnebo Slott och Trädgårdar, Mölndal. Stor ekologisk marknad med provsmakning och försäljning. Ölands skördefest startar den 24 september. SKÖRDEFESTEN 13 sep, Wij Trädgårdar, Ockelbo. Skördemarknad i trädgårdarna som nu leds av Lars Krantz. SKÖRDETID PÅ VISINGSÖ 19–20 sep, hela ön, Visingsö. Smaka på produkterna från öns odlare. ÖLANDS SKÖRDEFEST 24–27 sep, hela ön, Öland. Över 900 olika evenemang och aktiviteter från södra till norra udden. Öns krogar erbjuder skördefestmenyer, unga kockar tävlar i matlagningskonst, bönder och odlare öppnar sina visthusbodar, kroppkakor kokas och mycket, mycket mer. ÄPPLEMARKNADEN 26–27 sep, hamnen i Kivik, Simrishamn. Provsmaka och handla äpplen och äppelprodukter. Njut av underhållning och beskåda årets äppeltavla. Öppet hus på Kiviks Musteri och Äppelriket Österlen. BONDENS EGEN MARKNAD Bondens egen marknad arrangeras i 14 städer runt om i Sverige under ett antal hösthelger. De lokala bönderna säljer grödor och produkter de själva producerat inom en radie av 25 km från marknadsplatsen. BUFFÉ 8 • 2 009 39
Buffé Sida 40