Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 TIPS! FÖR MJUKARE PAPRIKA Förväll pap
rikan i ett par minuter i kokande vatten. Låt den rinna av innan den fylls. Isabel och Zacke, båda Indienresenärer, tycker äppelraitan passar till det mesta. UGNSGRATINERADE PAPRIKOR MED VEGETARISK FÄRS Sojafärs med mycket hög proteinhalt är ett utmärkt substitut för kött. Sojafärsen är ganska smaklös, så det krävs rejäl kryddning. FÖR 4 PERSONER 4 stora paprikor (ca 1 kg) 1 morot 1 gul lök 300 g fryst, tinad vegetarisk färs 1 grönsaksbuljongtärning 500 g passerade tomater 1 msk finriven ingefära 1 krm chilipulver 1 tsk malen spiskummin 1 tsk malen koriander 1 tsk garam masala 1 tsk kanel 2 vitlöksklyftor 100 g lagrad ost 1 stor tomat (ca 100 g) olivolja salt, flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka löken, fräs den i 2 msk olja utan att den tar färg, ca 3 minuter. Tillsätt morot, fräs ytterligare 3 minuter. 2.Blanda i färs, buljongtärning, passerade tomater, ingefära och kryddor. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med 1 tsk salt. 3.Dela paprikorna på längden och kärna ur dem. Lägg dem i en ugnssäker form och fyll med färsblandningen. 4.Skär tomaten i skivor och lägg ovanpå. Riv osten och fördela över. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills osten tagit färg. Johan serverar Mare en riktig »retrorätt«: morotssallad med alger och sesamfrön. 8 BUFFÉ 8 • 2 009 SPENAT- OCH MOROTSPLÄTTAR MED ÄPPELRAITA Ett nyttigare och mer smakrikt alternativ till traditionella plättar. Det går utmärkt att byta ut en del av mjölet mot grahamsmjöl. Passar bra som buffémat. FÖR 4 PERSONER 4 morötter (ca 350 g) 2 dl vetemjöl (eller 1 1/2 dl vetemjöl + 1/2 dl grahamsmjöl) 4 dl mjölk 4 ägg 200 g fryst spenat (tinad och hackad) olja, salt ÄPPELRAITA 1 stort syrligt äpple (ca 200 g) 3 dl gräddfil GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, kärna ur och riv äpplet till raitan. Blanda med gräddfilen. 2.Vispa ihop mjöl, 1 tsk salt och hälften av mjölken i en bunke. Vispa i resten av mjölken plus äggen. Dela smeten i 2 delar. 3.Skala och riv morötterna fint. Blanda spenaten i en del av smeten och morötterna i den andra. Tillsätt 1 msk olja i varje smet. 4.Låt smeterna svälla i 30 minuter. 5.Stek plättar i olja och servera med äppelraitan.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40