Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Woodstock 40 år MOROTS- OCH ALGSALLAD
Alger har blivit populärt igen. De ger en speciell sälta och passar utmärkt till sallader. Innehåller nyttiga mineraler och vitaminer. Servera salladen som en förrätt, på picknick eller på en buffé. FÖR 4 PERSONER 2 dl aramealger (ca 20 g) 4 morötter (ca 400 g) 2 msk finriven ingefära färskpressad juice av 1 citron 2 msk tamari eller japansk soja 2 msk sesamfrön 2 msk solrosfrön 2–3 msk finhackad koriander 1/2 dl finhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1.Blötlägg algerna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj dem. 2.Skala och skär morötterna på mitten och sedan i stavar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. 3.Blanda ingefära, citronjuice och tamari/soja. 4.Rosta sesamfröna och solrosfröna i en torr och het stekpanna. Blanda algerna med morötter, ingefärsdressing, koriander och persilja. 5.Låt gärna salladen stå i rumstemperatur i ca 30 minuter före servering. Rör om och strö fröna över salladen vid servering. Mare från Spanien, Johan från Sverige, Isabel från Portugal, Zacke från Sverige och Matthijs från Holland med gemensam bakgrund i alternativrörelsen. Att prata gamla minnen är alltid roligt – och tro att det var bättre förr! Zackes matminne är Waldorfskolans morotsfräs som (enligt honom) serverades varje dag som skollunch. TIPS!WAKAMEALGER går också att använda. De blir efter blötläggningen som stora blad och måste hackas sönder innan de läggs i salladen. Aramealger ser betydligt smakligare ut i en sallad. TIPS! ALGERSÄTTNING Svårt att få tag i alger? Ersätt i så fall dem med 200 g tunt skivad svamp (t ex champinjoner och shiitake) som fått marinera i 2 msk japansk soja i 30 minuter. FÖR ALLA? Morots- och algsallad. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Ugnsgratinerade paprikor med vegetarisk färs. Innehåller gluten. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 månader, kontrollera färsen och buljongtärningen. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, kontrollera färsen och buljongtärningen. Gör äggfri: kontrollera färsen och buljongtärningen. Spenat- och morotsplättar. Innehåller ägg. Gör glutenfri: använd glutenfritt specialmjöl. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölken med mjölkfritt alternativ. Äppelraita. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil. Gör mjölkproteinfri: byt gräddfil mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Tofu med sockerärter. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Frasig selleri med svamp. Fri från gluten och ägg om lämpligt ströbröd används. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och kontrollera ströbrödet. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell, och kontrollera ströbrödet. BUFFÉ 8 • 2 009 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40