Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 ENKELT DUKA VACKERT Riktiga linneser
vetter förhöjer njutningen vid det dukade bordet. Servetter och servettringar DIS Inredning. BAZAR Bli inspirerad av den orientaliska trenden. Duka upp många smårätter till en meze, sitt på kuddar och servera gärna ett libanesiskt vin. AV JOSEPHINE CARR, ANNA GIDGÅRD, MADELEINE NYBERG, TONY WALLIN, JAN SAMUELSON FOTO JOEL WÅREUS Hamrat silver Kanna som lika väl kan stå på ett bord i Abu Dhabi som i Jönköping! Mosaikbordet, som finns i flera olika diametrar och höjder, Spiti, kannan Oscar & Clothilde, glas DIS Inredning. Hummus och okra finns att köpa färdigt på burk. »Spetsa« gärna hummusen med extra citronjuice. Pinjenötter smakar så mycket mer om du rostar dem. Det går snabbt och lätt i torr, het panna. Akta bara så de inte bränns! HUMMUS Mixa 1 burk kikärter (400 g) med 1 chilifrukt, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk spiskummin, 1 msk pressad limejuice, 1 msk tahini (sesampaste) och 3 msk olivolja till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering. TORKAD LIMEFRUKT är vanlig i vissa delar av Mellanöstern, speciellt i det persiska köket. De är lätta att fixa själv – om man har tid och tålamod, vill säga. Lägg limefrukter på en riktigt torr plats – gärna där det strömmar torr varm luft. Låt dem ligga i några månader. När de väl antagit den gulbruna färgen och känns helt tomma inuti kan de sparas så mycket länge. Testa gärna i köttgrytor som smaksätts med kanel, lagerblad, kummin och liknande kryddor. Lägg ner torkad lime – hela, bitar eller mortlad – mot slutet av tillagningen. Smaken skiljer sig från den färska limen. »Ordet bazar kommer ursprungligen från det persiska språket och betyder offentlig marknadsplats.« 10 BUFFÉ 1 0 • 2007 VILL DU LAGA MAT från Mellanöstern ska du prova det persiska köket. Maten är färgstark, fruktig och rik på kryddor, utan att vara stark. Maria Masoomi, som kommer från Iran, har nyligen kommit ut med boken »Marias persiska bufféer« (Ica bokförlag). Den är full med inspirerande recept från det persiska köket. Varför inte prova att laga orientalisk örtfylld lammstek, vinbladsdolmar eller rödbets- och granatäppelsallad?
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40