Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 FRITERINGSTIPS Använd en hög kastrul
l eller helst en fritös med termostat. Oljan bör nå 6–7 cm upp i kastrullen eller till den angivna markeringen i fritösen. Använd olja som har hög brännpunkt, helst frityrolja. Hetta upp oljan till ca 180°C. Använd termometer (digitala stektermometrar brukar visa upp till 300°C) eller lägg ner en bit vitt bröd, det ska bli gyllengult på 30–40 sekunder. Lägg ner det som ska friteras försiktigt med sked eller hålslev. Ta upp det friterade och låt det rinna av på flera lager tjockt hushållspapper. Låt svalna något då det nyfriterade är brännande varmt. STEKT FILODEGSBRÖD MED OSTFYLLNING De här tunna och frasiga bröden gräddas enkelt i stekpanna. Du kan göra bröden med en god mild komjölksost eller med en mer smakrik får- eller getost. FÖR 8–12 PERSONER (BUFFÉ) 1 paket filodegsark (6 stycken) 300 g riven ost (ca 6 dl) 3 tsk oregano + 2–3 msk olivolja till stekning GÖR SÅ HÄR: 1.Lägg ut de tinade filodegsarken och vik dem dubbla. Lägg ett lager ost (ca 1 dl) på mitten av varje ark. Strö 1/2 tsk oregano på osten. 2.Vik ihop arket till ett paket. Pensla med vatten på kanterna så klistras degen ihop. 3.Stek i omgångar i stekpanna på medelvärme i 1 msk olivolja, 2–3 minuter per sida så att bröden får en gyllene färg. 4.Lägg paketen på hushållspapper. Dela de stekta paketen med sax eller kniv i två eller fler bitar. Ät dem varma eller ljumma. FÖR ALLA? Äggfri. Innehåller gluten och mjölk. TEMPURAFRITERADE GRÖNSAKSNYSTAN Friterat enligt turkisk tradition, som visar att landet i hög grad har påverkats av andra matkulturer. Här närmast från japansk tempurafritering. FÖR 8–12 PERSONER (BUFFÉ) 100 g haricots verts 1 morot 1 medelstor gul lök 2 dl kallt vatten 2 dl vetemjöl 1 äggula + olja till fritering GÖR SÅ HÄR: 1.Skär haricots vertsen på längden. Skala och riv moroten. Skala och skär löken i strimlor. 2.Vispa snabbt ihop vatten, mjöl och äggula till en smet. Blanda i grönsakerna i smeten. 3.Häll olja i en gryta/panna. Hetta upp oljan till 180°C. 4.Doppa matskedsstora portioner av grönsakssmeten i oljan. Fritera 2–3 knyten åt gången i ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper som ligger ovanpå en tidning. Doppa gärna i outspädd soja och ät medan det är varmt. Síla frestar pappa Zeki med en dillmarinerad makrill. 14 BUFFÉ 1 0 • 2007 FÖR ALLA? Mjölkfri. Innehåller gluten och ägg.
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40