Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 testlagarnaOKTOBER SÅ HÄR TYCKER VI
OM: Viltfärsgryta MARIANNE MÅGÅRD VILTFÄRSGRYTA En riktigt mustig och snabblagad viltfärsgryta, som även kan lagas på nötfärs. Använd egen plockad svamp som kantareller och karljohan, eller köp champinjoner eller portabella. Burksvamp fungerar också, men låt den rinna av väl innan den bryns. FÖR 4 PERSONER 1/2–1 liter färsk svamp (eller 1 burk à ca 200 g) 1 stor gul lök 1 purjolök 1 palsternacka 1–2 msk smör eller margarin 400 g älg- eller nötfärs 2 1/2 dl matlagningsgrädde 2–3 msk dijonsenap 1 msk konc vilt- och kantarellfond 1 msk majsstärkelse (Maizena) salt, svartpeppar, timjan + lingon och hackad persilja till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med att ansa svampen och skär den i mindre bitar eller skivor. Skala och grovhacka löken. Strimla purjon. Skala och grovriv palsternackan. 2.Bryn svamp, lök, purjo och palsternacka i en rymlig gryta. Ta upp alltsammans. 3.Lägg i lite mer fett i grytan och bryn färsen. Smula inte sönder den alltför mycket. Krydda med 1 tsk salt, 2–3 krm svartpeppar och 1/2–1 tsk timjan. 4.Lägg tillbaka svampblandningen i grytan. 5.Rör samman grädde, senap, fond och majsstärkelse. Häll det i grytan och rör om. 6.Låt grytan puttra på svag värme under lock i ca 10 minuter. Smaka av. Strö över lingon och hackad persilja. 7.Bjud med pressad mandelpotatis, ris eller fullkornspasta. Lite extra lingon och även syltlök är gott till. FÖR ALLA? Glutenfri. Äggfri, men kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkfri: stek i mjölkfritt margarin eller olja. Byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Beneviva, Oatly Imat eller Go Green. Kontrollera innehållet i fonden. En trevlig maträtt som passar de flesta. Dock såg den lite »blek« ut så jag tillsatte ganska rejält med soja, för både färg och smak. Vi blandade vilt- och nötfärs första tillagningen, men det blev ännu godare med bara ren- och älgfärs! Lite »bökigt« att laga, många moment att bryna allt. Men med pressad potatis, som passar bäst till, blir det en rätt vi gärna lagar då och då. BETYG: 4,0 AGRON BASHA Det här smakade riktigt gott. Vi serverade med ris till och blandade kantareller och karljohanssvamp. Kanske behövs det något mer i som ger lite »krut«? Vi ökade mängden svamp till det dubbla andra tillagningen. Använde bara nötfärs, och vi är förvånade över den »vilda« smaken. Enkelt att laga, tar 40–50 minuter allt som allt. Andreas tyckte »blä« men vi lagar gärna den här rätten igen! BETYG: 4,3 CHRISTINA SVARÉN Jag tyckte inte det var tillräckligt med kryddor, och kantarellerna blev lite för dominanta, enligt mig. Vid andra upplagningen kryddade jag extra och droppade lite tryffelolja i svampen; mer champinjoner den här gången. Lite extra viltfond i grytan. Nu kommer den definitivt att lagas igen. BETYG: 3,8 BUFFÉ 1 0 • 2007 27 Månadens favoritrecept
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40