Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 FISKFILÉ MED TAHINI Milda, sköna smak
er. Enkel och mycket god. FÖR 4 PERSONER/BUFFÉ 10 PERSONER 800–1000 g hajmals- eller havskattfilé (eller annan fast fisk) 2 msk tahini (se recept på sidan 6) 2 msk olivolja 2 msk färskpressad citronjuice salt ev rostade sesamfrön GÖR SÅ HÄR: 1.Skär fisken i 8–10 lika stora bitar och salta dem. 2.Blanda ihop tahini, olja, citronjuice och 1 tsk salt och pensla/bre på fisken. 3.Grilla fisken ca 3 minuter på varje sida i grillpanna. Strö ev över rostade sesamfrön. 4.Lägg upp fisken och de hela grönsakerna på en bädd av grönsaksröran, mishouia, se nedan. Servera med torkade oliver och ringla över olivolja. Tips! Asiatiska torkade oliver är lätta att göra. Lägg svarta, urkärnade oliver på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 150°C i 30–60 minuter. Enkel meze-bjudning Vill man göra fiskrätten lite matigare passar det bra att servera ris, bulgur eller couscous till. På bilden nedan ser vi fr v Anders Kroon, Martina Hagström, servitris, Anders Nykvist, kompis och delägare i Kroons, samt Karin Andersson, som jobbar som kock. MISHOUIA Den tunisiska grillade salladen är ett utsökt komplement till fisken. FÖR 4 PERSONER/BUFFÉ 10 PERSONER 1 aubergine 1 rödlök 1 solovitlök (eller 3–4 klyftor) 3 röda paprikor 1 grön chilifrukt 4 tomater 1 msk olivolja 1 msk färskpressad citronjuice 2 krm malen spiskummin salt, peppar ev ärtskott till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Skär auberginen i cm-tjocka skivor. Skala och skär rödlöken i 1/2 cm tjocka skivor. Dela vitlöken. Kärna ur paprikorna och chilin. 2.Skär chilin i 2 delar, paprikorna i 4 delar och tomaterna i cm-tjocka skivor. 3.Grilla alla grönsaker (ute, i grillpanna eller i ugn på 250°C »grill«) tills de fått en fin färg. 4.Ta bort skalet på paprikorna och chilin när de är färdiggrillade. Spara hälften av de grillade grönsakerna till servering. 5.Mixa resterande grönsaker till en fin smet/sås med en mixer/stavmixer. Smaksätt med olja, citronjuice, spiskummin, 1 tsk salt och 2 krm peppar. EFTER MATEN-TIPS! Anders bjuder på arabiskt kaffe, som inte är så starkt som man kanske föreställer sig. Sötsaker efter maten är inte nödvändigt, men färsk frukt eller en bit mörk choklad är inte fel. FÖR ALLA? Baba ganoush. Gluten-, mjölk- och äggfri. DRYCKESTIPS! Vatten, juicer och te är traditionella måltidsdrycker till arabisk mat. I muslimska länder är alkohol mer eller mindre förbjudet. Hotellen i Dubai har tillstånd att servera alkohol till sina gäster. Tillstånd att dricka alkohol ingår i turistvisumet. Har man ett speciellt alkoholtillstånd, som utfärdas av polisen, kan man också köpa alkohol hos licensierade återförsäljare. Reglerna gäller manliga icke-muslimer som fyllt 21 år och uppfyller kraven på minimiinkomst. Till sin arabiska mat bjuder Anders på vatten, men föredrar man alkohol rekommenderar han ljust öl eller ett lätt vitt vin. Lök- och koriandertopping. Gluten-, mjölk- och äggfri. Falafel. Mjölkfri. Gör glutenfri: byt vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Innehåller ägg, som kan uteslutas. Kummingurka. Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: byt yoghurt till mjölkfritt alternativ, tex Alpro soya yofu naturell. Tahini. Gluten-, mjölk- och äggfri. Lammfärsbullar. Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd. Gör mjölkfri: använd ströbröd utan mjölk och stek i mjölkfritt margarin eller olja. Gör äggfri: uteslut ägget och använd ströbröd utan ägg. Citron- och persiljesallad. Gluten-, mjölk- och äggfri. Rostade jordärtskockor. Gluten-, mjölk- och äggfri. Fiskfilé med tahini. Gluten-, mjölk- och äggfri. Mishouia. Gluten-, mjölk- och äggfri. BUFFÉ 1 0 • 2007 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40