Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 EXTRAnyttigt Redaktör Anna Gidgård G
oda gryn dygnet runt Här bjuder Berit Paulsson på tre goda anledningar att prova några av de nya grynen som många pratar om just nu: bovete till frukost, quinoa till lunch och dinkel till middag. AV BERIT PAULSSON FOTO LARS PAULSSON NYHETER Håll utkik efter »jobs tårar« som också kallas »pärlgryn« (bilden), kamutvete, nakenhavre, hampa-, amarant-, canihuafrön och andra spännande frön och gryn som kan användas för att förnya matlagningen. Passar i sallader eller kanske bara att rosta och strö över maten. De är fortfarande sällsynta, men sortimentet utökas hela tiden. LJUMMEN QUINOASALLAD Fräscht och smakrikt. Chèvren kombineras perfekt med balsamvinägern och rucolasalladen. FÖR 4 PERSONER 3 dl quinoa 1 liter grönsaksbuljong 1 liten rödlök 1 fänkål 250 g körsbärstomater 1 msk balsamvinäger 2 msk olivolja salt, svartpeppar ca 100 g rucolasallad 150 g chèvre BOVETEGRÖT MED FRUKT Innehåller allt du behöver för en perfekt start på dagen. Din mage kommer att tacka dig. FÖR 4 PERSONER 2 dl krossat bovete 6 + 6 dl vatten 1/2 tsk salt 2 äpplen 4 torkade fikon 4 torkade aprikoser GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp bovetet med vattnet, slå bort det och häll på nytt. 2.Tillsätt salt. Låt gröten koka 6–8 minuter. 3.Kärna ur äpplena. Skär äpplen, fikon och aprikoser i bitar. 4.Låt frukten koka med i gröten 1 minut på slutet. Låt gärna svälla någon minut också. Servera med mjölk (eller havredryck), kanel och honung. FÖR ALLA? Gluten-, mjölk- och äggfri. GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj quinoan i hett vatten. Koka den sedan i buljongen i ca 15 minuter. 2.Skala löken. Skiva löken och fänkålen fint. Skär tomaterna i halvor. 3.Blanda vinäger, olja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda med lök, fänkål och tomat. 4.Häll av buljongen från quinoan. Vänd ihop med rucola och grönsakerna. Servera med smulad chèvre. FÖR ALLA? Glutenfri. Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i buljongen och byt chèvre mot tex tofu. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongen. DINKEL MED SVAMP En riktigt matig lunch- eller middagsrätt. Härligt mustig med smak av bacon och champinjoner. FÖR 4 PERSONER 4 dl dinkel (hel) 1 liter hönsbuljong (av tärning) ca 140 g rökt fläsk eller bacon 1 liten purjolök 200 g champinjoner ca 150 g färsk spenat svartpeppar 50 g lagrad ost GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj dinkelkornen. Koka dem i buljongen i ca 45 minuter. 2.Strimla fläsket. Skiva purjolöken och skär svampen i mindre bitar. 3.Fräs fläsket först och tillsätt sedan purjo och svamp. Lägg i spenaten och rör om. Krydda med 1 krm peppar. 4.Häll av buljongen från vetekornen och rör i svampblandningen. 5.Servera med skivad eller grovriven ost och ev stekt kyckling. FÖR ALLA? Gör glutenfri: byt dinkelvete mot quinoa eller kokt ris. Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i buljongen och byt osten mot mjölkfritt alternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongen. BUFFÉ 1 0 • 2007 33 FOTO JOEL WÅREUS
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40