Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Linas krogtips Persiskt, marockanskt
, libanesiskt. Än så länge är restauranger med mellanösternprofil rätt sällsynta i Sverige. Buffé har gått på upptäcktsfärd och guidar till några av de pärlor som dock finns. AV LINA WALLENTINSON (CHEFREDAKTÖR PÅ RESTAURANGER & STORKÖK) HETA LAMMFÄRSBULLAR FÖR 10 PERSONER (MEZE/BUFFÉ) 400 g lammfärs 1 1/2 dl het ajvar relish 1 msk ströbröd 1 tsk sambal oelek 1 ägg 1/2 tsk spiskummin 1 citron salt MED LIBANESISK YOGHURTDIPP En perfekt liten plockrätt på ditt mezebord. Med ris till blir det en middagsrätt. Libanesisk yoghurt finns som färdig produkt, men man kan även blanda i mynta och vitlök i vanlig matyoghurt. GÖR SÅ HÄR: 1.Rör samman ajvar relish, ströbröd, sambal oelek, ägg, spiskummin, fint rivet skal av citronen och 1–2 tsk salt. Blanda väl med lammfärsen. 2.Forma köttbullar av färsen. Stek dem i olja. Servera på ett fat med tandpetare i, tillsammans med libanesisk yoghurt. Trots de senaste årens boom för restauranger som serverar meze i Sverige är utbudet av mellanösternkrogar fortfarande koncentrerat till storstäderna. Lite förenklat klumpas dessa krogar ofta ihop som libanesiska, men många gånger står de för en mix av Mellanösterns och östra Medelhavets olika kök. Köken liknar visserligen varandra, tex när det gäller råvaror, men skiljer sig också åt sinsemellan. Inte minst varierar hettan i rätterna. Libanon, Iran, Marocko och Turkiets kök drar åt det mildare hållet. I Irak, Saudiarabien och södra Iran kan det däremot hetta till en hel del. Tyvärr ser vi än så länge bara en bråkdel av mångfalden i Mellanösterns kök på den svenska krogscenen. Ofta är det de mer festbetonade rätterna som presenteras. Karakteristiska grytor, soppor och risrätter med mycket rotfrukter, linser och bönor är sällsynta på menyerna. Men den som väntar på något gott… Malmö SULTAN PALACE Bergsgatan 10, 040-23 20 05, www.sultanpalace.se »Meze är varma och kalla smårätter. Mellanösterns och medelhavsländernas svar på det svenska smörgåsbordet.« Turkiskt kök.Välj från buffén eller bland många grillrätter där bulgur är det självklara tillbehöret. Fredagsoch lördagskvällar är det magdans. RESTAURANG AMBIANCE Engelbrektsgatan 17 B, 040-300 195, www.restaurangambiance.se Nyöppnad klassiskt libanesisk restaurang med ett 20-tal mezerätter. På menyn i övrigt gäller främst grillade kötträtter. Magdansföreställningar kan förekomma på lördagarna. Smak av Göteborg SILVIS RESTAURANG mynta Fyll små glas med färska myntablad, slå på hett vatten och servera med honung. Dadlar är gott till! Glas och kanna Oscar & Clothilde. Nordhemsgatan 18, 031-24 23 24, www.silvis.se Palestinskt kök med ett 40-tal smårätter. I övrigt kötträtter, som grytor och grillat, mycket lamm. Flera desserter, bla små ugnspannkakor med nötter och kryddor. SA’HA’RA Arkivgatan 7, 031-18 50 15, www.sahara.se Libanesisk restaurang i ombonat kitschlyxig stil. På menyn finns 20-talet kalla och varma meze. I övrigt grillade traditionella rätter på framför allt grillat kött. PERSIAN PALACE Stampgatan 4 C, 031-15 61 22, www.persianpalace.se INKÖPSSTÄLLEN DIS Inredning 08-6112907, Oscar&Clothilde 08-6115300, SIA Home Fashion 08-233922, Spiti 08-217320, THE One 08-8826248. Persisk-iransk krog. Grytor på lamm och nötkött där frukt, linser och örter ger smak och karaktär. På grillmenyn gäller saffransris och tsatsiki som tillbehör till spett och kebab. Flera vegetariska rätter. Stockholm KHAYMA Hantverkargatan 47, 08-651 01 20 Stockholms enda helt marockanska restaurang. Serverar traditionellt tilllagade taginerätter. Kött, rotfrukter, baljväxter och couscous spelar huvudrollerna tillsammans med smaksättare som torkad frukt och örter. KHARAZMI Dalagatan 44, 08-22 77 50, www.kharazmi.se Persiskt kök med mycket lamm, kyckling och vegetariskt. Den klassiskt persiska smakkombon med kyckling, granatäpple och valnöt finns på menyn. Fräscha och matiga sallader. EYUBI Döbelnsgatan 45, 08-673 52 36, www.eyubi.se Kurdisk restaurang i en före detta bilhall. Mezerätter med lite personlig touch. Huvudrätterna erbjuder framför allt lamm i alla dess former – t ex lammfärsbiff fylld med getost, spenat och grillad aubergine. TABBOULI Norra Agnegatan 39, 08-650 25 00 Liten ombonad libanesisk krog. Bland mezen finns de traditionella plockrätterna men också några mer lyxbetonade. I övrigt bland huvudrätterna lamm och kyckling men också rätter med räkor och fisk. BEIRUT CAFÉ Engelbrektsgatan 37, 08-21 20 25, www.beirutcafe.nu Designad libanes i rymliga lokaler. Ett 40-tal meze – från mer traditionellt till stekta grodlår och fårtestiklar. Grillade kött- och fiskrätter. BUFFÉ 1 0 • 2007 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40