Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 4 Bjud påmezemiddag 4 24 10
»Falafel, engelskläxor & strömavbrott!« Frasigt nyfriterade bollar i ett varmt bröd. På det lite lök, tomat och en mild krämig sås samt några starka gröna saker, sådana där feffe… någonting. Smaklökarna gjorde lyckoskutt. Jag visste inte vad det var jag åt, men det här var något annat än Sibyllas stekta med mos. Min första falafel avnjöts på en solig gata i Tel Aviv på sjuttiotalet. Väl hemkommen gjorde jag några taffliga försök att återskapa upplevelsen av den arabiska snabbmaten, men det blev mest torrt, mjöligt och trist. Så, en höstruskig måndagskväll för en tid sedan var det dags för ett nytt försök. Jag tänkte överraska mina små tjejer med lite friterade kikärtsbollar och syrlig gurka (ett recept som skulle provas för Buffé). Småstressad efter en lång dag med sen shopping började jag hacka lök, vitlök och chili. Så långt gick det bra – även om det var lite svårt med koncentrationen då jag samtidigt försökte förhöra Diddis engelskläxa och hjälpa till med hästdiktning. Kikärterna mixades. Och visst kändes smeten lite lös, men kikärtsbollar blev det och i fritösen hamnade de. Men inte flöt de upp – snarare flöt de ut – i oljan. Några tomma »skal« blev resultatet! Men brödet var jättegott, sa barnen. Och undrade lite oroligt om jag var ledsen. Dessvärre, sa jag, måste vi prova om dem imorgon. Nu var det inte bara jag som såg ledsen ut. Efter lite receptjusteringar satte jag glad i hågen igång med samma procedur igen. Nu till svensk geografi.Och det var med stor tillförsikt som jag lade ner de första bollarna. Det bubblade fint. När jag försiktigt lyfte upp korgen var den tom!!! Smeten hade blivit ett med oljan. Som tur var hade jag garderat med en grillad kyckling till gurkan och bröden. Med en dåres envishet bestämde jag mig för tredje gången gillt. Och allt såg ut att gå bra. Nu till förhör av sjuåringen Pus första läsebok. Vackert guldpanerade låg bollarna och väntade på att fritösen skulle bli varm. Då vägrade strömmen att vara med! Säkringarna löste ut hela tiden. Jag gav upp!Marie i provköket fick testa dem. Efter lite justeringar blev de helt underbart goda – bättre än i Tel Aviv. Recept på sidan 6, om någon vågar… Tony Wallin, chefredaktör Anders Kroon, med förflutet som kock på lyxhotell i Dubai, bjuder sina vänner på en avslappnad middag med smårätter. 10 Bazar Bli inspirerad av den orientaliska trenden. Bjud på meze, sitt på kuddar och servera gärna ett libanesiskt vin. 13 Magisk kväll i Istanbul Följ med på en kulinarisk resa i det turkiska köket, med mycket fisk och grönsaker. Vi besöker några unga människor som bor och lever i Istanbuls gamla stadsdelar. 19 Fest i första lyan Anna och Christina bjuder på superenkel plockmat med fantastiska smaker. Frukt, nötter, kryddor och en härlig gryta. 22 Bazar Duka orientaliskt. Använd massor av levande ljus och blanda friskt. Inled gärna med ett litet glas te med mynta. 24 Lördagsgott En klassisk tabbouleh följs av kryddiga päron. Fräscht och gott att bjuda vännerna på. 26 Testlagat i oktober Fetaostgratinerad fiskfilé, viltfärsgryta och en enkel korvmiddag – du hittar garanterat något att lägga till registret av vardagsrätter. 30 Nio guldkorn Nya gryn, frön och korn introduceras hela tiden. Lär dig mer om några nya och gamla godingar. 33 Extra nyttigt med gryn Berit Paulsson bjuder på rätter med quinoa, bovete och dinkel. 39 Tävla & Vinn Ta chansen och vinn den nya boken »Marias persiska bufféer«. RECEPTREGISTER Aubergineröra 24 Baba ganoush 5 Bovetegröt med frukt 33 Citron- och persiljesallad 7 Couscous med pesto 21 Dinkel med svamp 33 Falafel 6 Fikonsnurror 20 Fiskdolmar med musslor i vin och grädde 15 Fiskfilé med tahini 9 Gösrulle med lax i apelsinmarinad 17 Heta lammfärsbullar 23 Hummus 10 Kanel- och ingefärspäron med glass och mynta 24 Korvmiddag »allt-i-ett« 29 Kummingurka 6 Kyckling- och auberginegryta 21 Lammfärsbullar 7 Ljummen quinoasallad 33 BUFFÉ 1 0 • 2007 3 Lök- och koriandertopping 5 Mango- och apelsinsallad 20 Mangold med citron 17 Mishouia 9 Rostad müsli 31 Rostade jordärtskockor 7 Rostade salta mandlar 21 Rödbets- & granatäppelsallad 11 Rökt makrill med dilldressing 17 Sesam- och fetaostgratinerad fiskfilé 26 Stekt filodegsbröd med ostfyllning 14 Tabbouleh 24 Tahini 6 Tempurafriterade grönsaksnystan 14 Turkiska räkspett 20 Viltfärsgryta 27
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40