Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 T v Karin Andersson och Anders Kroon.
Ovan Martina Hagström. Efter ett år i Dubais superlyx väljer Anders Enkel meze-bjudning Falafel, baba ganoush, lammfärsbullar, kummingurka, rostade jordärtskockor… Många smårätter står uppdukade på mezevis när Anders Kroon bjuder hem några kompisar på middag. Efter ett år i lyxiga Dubai är han helfrälst på mellanösternmat. –Arabisk mat är fantastisk. Allt är så fräscht, säger Anders. TEXT EVA AHLSTRAND BERKLAND RECEPT ANDERS KROON DUKNING PERNILLA ÅSBERG FOTO ÅSA DAHLGREN ANDERS KROON HAR JOBBAT på den allra lyxigaste krogen i Dubai. Men när han bjuder på arabiskinfiuerad mat hemma hämtar han inspiration från de små restaurangerna i den gamla delen av stan. Där blandas matkulturer från hela Mellanöstern, och maten lagas med kärlek av ınast tänkbara råvaror. –Då får man minst 20 rätter, säger Anders. Den här gången blir det färre anrättningar, några bekanta för svenska öron. De är dock kryddade och komponerade efter Anders Kroons samlade materfarenheter. –Det är rätter som man ska kunna laga hemma men ändå få lite mellanösternkänsla av, säger han. Anders Kroon har jobbat på guldkrogar både i Sverige och i Karibien. Men ınaste me- 4 BUFFÉ 1 0 • 2007 riten i hans cv är nog det år som han arbetade som köksmästare på Burj Al Arab, det segelformade hotellet som står mitt ute i viken vid den snabbväxande lyxmetropolen Dubai City. Lika vattennära ligger Anders egen krog, Kroons, som han öppnade i Smögen 2006. Gemensamt för de båda restaurangerna är också att det ınns ısk och skaldjur på menyn samt att ambitionsnivån i köket är hög. Men där slutar det som förenar. Det är svårt att på förhand föreställa sig en värld som den på Burj Al Arab, säger Anders Kroon. Billigaste nattaxan ligger på minst 1000 dollar, men utrymmet är stort. Minsta sviten är på 170 kvadratmeter. – Det är verkligen overkligt. Att komma dit som svensk är en ganska bisarr känsla. Det är en väldigt annorlunda kultur, säger han och syftar på hela upplevelsen av Dubai. Det var under en semesterresa 2000 som Anders Kroon sökte och ıck jobb där. Ett klart häftigt år – men arbetsdagarna var långa och många, och ansvaret stort. Förutom att prestera mat på absolut toppnivå ställdes skyhöga krav i övrigt. Svenska myndigheters nivå på kvalitetssäkring är rena barnleken jämfört med rutinerna i Burj Al Arabs olika restaurangkök. –De ställer samma krav på hygienen som i en sjukhusmiljö. Burj Al Arab ägs av shejk Mohammad bin Rashid al-Maktoum, som då var Dubai Citys toppman och som nu är hela emiratets regent. Ett av Anders uppdrag blev att som ensam
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40