Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 9 HIRS Hirs är en gammal kulturväxt
från Östasien som nu förekommer på många håll i världen. Det var länge ett baslivsmedel i Mellaneuropa, och det var när potatisen blev mer allmän som hirsen förlorade sin betydelse. Hirs har ett högt mineralvärde, exempelvis av järn. Hirs, som är skalad när man köper den, kan användas till mat ungefär som ris, eller så gör man vegetarisk färs eller biffar. Glutenfri. COUSCOUS Couscous är vanligt i Nordafrika där det används på samma sätt som ris. Couscous framställs av den inre delen av durumvetekornet. Couscous är väldigt snabblagat. Koka upp lika stor mängd vatten, med lite salt i. Häll i grynen, dra bort från plattan och låt stå och svälla en stund. Klicka ev i lite smör. Klart! Använd gärna fullkornscouscous. Couscous brukar även den berbiska maträtt kallas som innehåller just couscousgryn och grönsaker av olika slag. Innehåller gluten. 30 BUFFÉ 1 0 • 2007 smakrika gryn Det introduceras nya frön och gryn hela tiden. Eller nya och nya… Ofta är de populära i någon annan del av världen sedan länge men har hittat hit först nu, som det är med quinoa. Andra gamla trotjänare, som korngryn, lever kvar och har fått en renässans. TEXT ANNA GIDGÅRD FOTO JOEL WÅREUS BOVETE Bovete är ingen vetesort, utan en ört, men dess egenskaper och sammansättning liknar sädesslagens, och det räknas därför in bland dem ibland. Det är lättsmält och rikt på mineraler. Bovete är gott till gröt och vegetariska biffar men kan också användas på samma sätt som ris till mat. Bovete ska skållas före användning. Glutenfri. BULGUR Bulgur härstammar från Mellanöstern och är särskilt vanligt i Turkiet. Som preparerat livsmedel har det mycket gamla anor. Bulgur består av helt durumvete som förkokats, torkats och krossats. Bulgur används på samma sätt som couscous eller ris och passar till rätter med sås. Fungerar också bra i sallader. Finns i fullkornsvariant. Innehåller gluten. KORNGRYN Korngryn tillverkas av skalat och klippt korn, som är ett av våra vanligaste sädesslag i Sverige. Man kan koka det som ris och använda i matiga sallader, soppor och grytor. Tidigare kallades det till och med »det svenska riset«. Kornet kan även vara krossat och ha samma användningsområde. Många charkprodukter innehåller korngryn. Innehåller gluten. QUINOA Quinoa, som heter mjölmålla på svenska, är en ört som växer vilt i Sydamerika. Den började odlas av inkaindianerna. Quinoa kan användas som ris eller couscous och är lätt att använda. Innan man tillagar quinoa ska man skölja den i hett vatten för att få bort en lite bitter bismak. Quinoa är ett mycket bra livsmedel, med högt proteininnehåll och stor andel omättade fettsyror. Frön har generellt sett högre mineralvärde än sädesslag. Kan också användas i soppor och bröd. Glutenfri. mycket järn lättsmält fiberrikt finns som fullkorn klassiker proteinrikt
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40