Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 BAZAR Gör som Thomas Lundgren, låt d
ig inspireras av den orientaliska trenden. Använd massor av levande ljus och blanda friskt. Inled gärna med ett litet glaste med mynta. AV JOSEPHINE CARR, TONY WALLIN, LINA WALLENTINSON FOTO JOEL WÅREUS UPPSNAPPAT Aubergineskalare kallas »vår« potatisskalare i Iran. Sex restauranger i Istanbul har listats bland världens 335 bästa restaurangbesök 2007 av den amerikanska tidningen Food & Wine. Arrak och raki är aniskryddat brännvin som serveras i Mellanöstern. Finns också på Systemet. Sumac är en syrlig krydda som trivs passar att odla i svenska trädgårdar. Sagoljus Skapa stämning med ljuslyktor som känns hämtade direkt från Tusen och en natt. Lyktor från Spiti. Josephine Carr har ställt några frågor till Thomas Lundgren, svensken som flyttade till Dubai och startade inredningsbutiken THE One. Idag finns det butiker i fem länder i Mellanöstern samt i Stockholm. Stilen är personlig, överdådig med dragning åt det orientaliska. Generöst överdåd Gästfrihet, sol, beduintält, kontraster, varma textilier och lite guld för att understryka prakten. I skålarna ligger torkade chilifrukter och andra frukter. En dukning värdig en shejk signerad inredarna på THE One. Fikon med sesamfrön En libanesisk marmelad som är helt underbar till några goda, smakrika ostar. Tillhör ännu så länge det udda sortimentet. VAD ÄR ORIENTEN FÖR DIG? –Jag tänker på rött, mjukt, rökelse, magdans och kameler! En romantisk känsla som utgår både från Lawrence of Arabia och Aladdins lampa. VARFÖR STARTADE DU THE ONE I DUBAI? –Jag arbetade på Ikea och ville bli min egen boss. Jag bodde i Kuwait, men efter invasionen flyttade jag till Dubai, som då börjat etablera sig som ett centrum för både affärer och turister. HUR SKAPAR DU STÄMNING RUNT BORDET? –Regel nummer ett är att inte följa några regler! Men gör gärna det oväntade, blanda porslin, glas och bestick, samt lägg till massor av levande ljus. Mina bästa middagar sker alltid i köket där alla tar en drink tillsammans och hjälps åt. VAD LAGAR DU HELST? –Jag planerar aldrig. Enkla rätter är bäst. Jag lagar alltid godast mat när jag får oväntade gäster. Jag har alltid fajitas, balsamvinäger och parmesanost hemma, då vet jag att jag alltid kan göra en pizza som reserv. 22 BUFFÉ 1 0 • 2007
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40