Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 testlagarnaOKTOBER SÅ HÄR TYCKER VI
OM: Korvmiddag »allt-i-ett« MARIANNE MÅGÅRD Jag kunde inte motstå att lägga i några kvistar färsk timjan – passar mycket bättre än basilika, tycker jag. Vi gillar falukorv bäst och i Norrland finns det många olika kvalite- ter och smaker, tex »Jokkmokkskorven«. Den passade mycket bättre till än chorizo, som vi provade innan. Lättlagad, hälsosam och snabb maträtt. Knäckebröd med västerbottenost blir pricken över i. BETYG: 4,3 AGRON BASHA KORVMIDDAG »ALLT-I-ETT« En superenkel, bekväm måltid med allt i en gryta. Bra vardagsrätt. FÖR 4 PERSONER ca 8 medelstora potatisar 1 purjolök 2 stora morötter 1 msk smör eller margarin 2 1/2–3 dl vatten 2 msk konc grönsaksfond eller 1 buljongtärning ca 400 g korv (se tips) salt, pepparmix, färsk basilika + ev matyoghurt och senap att servera till Tips! Variera korvarna allt efter styrka och tycke. Barnfamiljen föredrar kanske en mild wiener- eller falukorv, medan vuxensmaken kräver en kryddigare variant, typ kabanoss, chorizo eller kielbaska. Eller varför inte blanda några olika sorters korv? GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär potatisarna i bitar. Ansa, skölj och strimla purjon. Skala moroten och skär den i tunna slantar. 2.Smält matfettet i en låg vid kastrull, helst traktörpanna. Lägg i morotsslantar och purjo. Låt fräsa ca 5 minuter. 3.Lägg ner potatisen och häll på vatten, grönsaksfond eller smulad buljongtärning. Salta försiktigt, för fond eller tärning ger sälta. Peppra och blanda om. 4.Sjud under lock på svag värme 10–15 minuter, tills potatisen är mjuk. 5.Skär korven i bitar och lägg ner dem. Låt grytan bli varm. 6.Strö över basilikablad och servera gärna med lite matyoghurt, senap och knäckebröd. FÖR ALLA? Glutenfri, men kontrollera alltid innehållet i färdiga produkter. Äggfri, men kontrollera korven och innehållet i fond eller buljongtärning. Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin eller olja och kontrollera innehållet i fond eller buljongtärning. Servera med mjölkfritt yoghurtalternativ. ENERGI/person Sesam- och fetaostgratinerad fiskfilé 2600 kJ/620 kcal Protein 46 g Fett 22 g Kolhydrater 57 g Viltfärsgryta 2310 kJ/550 kcal Protein 27 g Fett 28 g Kolhydrater 47 g Korvmiddag »allt i ett« 2270 kJ/540 kcal Protein 17 g Fett 31 g Kolhydrater 47 g En enkel och god »lunchrätt«. Vi valde alldeles för mjäkiga korvar till en början, så smaken blev ganska trist. Senare använde vi korvar med extra mycket smak och då blev hela rätten mycket bättre. Helt klart ett godkänt recept som hela familjen gillade och som vi kan laga då och då. Dessutom smakar det ännu mustigare och godare dagen därpå. BETYG: 4,0 CHRISTINA SVARÉN Lite för mild för mig. Vill också ha mer grönsaker. Vid andra upplagningen sjöng jag duett med Pavarotti samtidigt som jag tillsatte mer morötter och purjo. Ett tips är att blanda lite fransk senap i lättcrème fraiche och servera till. Då blir det mer smak och riktigt gott. Mycket basilika ska det vara också! BETYG: 3,3 BUFFÉ 1 0 • 2007 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40